Nå kommer Samsungs Slate PC

"Bærbar PC og nettbrett i ett".

De aller fleste nettbrett kjører enten Apple iOS eller Google, altså operativsystemer vi vanligvis finner i moderne mobiltelefoner. Grunnen til dette er enkelt og greit at disse operativsystemene krever relativt lite av maskinvaren og er fra bunnen av tilpasset bruk av fingrene.

Men det finnes også nettbrett som kan kjøre Windows, noe som gjør at du stiller langt friere når det gjelder hva slags programvare du ønsker å bruke. Dessverre er det også noen klare ulemper med en slik løsning, noe som kom fram da vi testet Fujitsu Stylistic Q550. Det ene er at Windows 7 ikke er tilpasset fingrene på samme måte som et OS for mobiltelefoner. Den andre er at svak maskinvare pluss Windows 7 gir en dårlig brukeropplevelse.

Med Slate PC i 7-serien mener Samsung at de har snekret sammen et brett som skal takle utfordringene med Windows. Selv kaller de enheten for en "dataplate", som da er en "bærbar PC og nettbrett i ett". For oss er den fremdeles et nettbrett, om enn med Windows, for med en tykkelse på 13 mm og har den omtrent samme livvidde som førstegenerasjons Apple iPad. Men vekten på 890 gram og skjermstørrelsen på 11,6 tommer er jo sant å si litt i overkant av hva vi er vant til.

Utfordringene med Windows skal på Samsungs Slate PC til en viss grad kunne løses med et ikonbasert og fingerstyrt brukergrensesnitt som på mobiler og nettbrett med iOS eller Android. Det tradisjonelle Windows-grensesnittet kan selvfølgelig også brukes, men dette er som sagt ikke optimalt.

Videre følger det med en spesialutviklet penn som skal sørge for at det blir enkelt å ta notater – vi håper det er noe i nærheten av hvordan Samsung har gjort det på sin kjempemobil Galaxy Note. Med i pakken skal det også være bluetooth-tastatur, samt en dokkingstasjon med HDMI, USB og nettverksport. Alt dette gjør det enklere å bruke den som en "vanlig" PC når du er på kontoret eller hjemme.

God maskinvare

At Samsung har sin egen skjerm-divisjon er tydelig, for dette er et nettbrett som har det visuelle i orden. LCD-skjermen er denne på 11,6 tommer, med Gorilla Glass-overflate og en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Lysstyrken er oppgitt til sterke 400 nits, og betraktningsvinkelen skal være på hele 178 grader både i høyde- og breddemodus – dette takket være den samme PLS-teknologien som vi finner på skjermen til Samsung Galaxy 10.1.

Motoren i Samsung Slate PC er Intel Core i5-2467M, en god ULV-prosessor vi tidligere har stiftet bekjentskap med i Apple MacBook Air 11". Dette betyr at den bør ha dugelig med muskler både for arbeid og moro.

Ellers er brettet utstyrt med både fremre og bakre kamera, USB 2.0, m-HDMI, lyd ut/inn og plass for microSD. Av nettverk har den 802.11n WiFi og mobilt bredbånd (HSPA), og batteritiden er oppgitt til 7 timer.

Samsung Slate PC i 7-serien vil komme med Windows 7 Professional, og vil naturligvis være klar for Windows 8.

Brettet vil bli tilgjengelig i januar 2012, og har du lyst på ett slikt er det bare å begynne å spare – anbefalt utsalgspris ved lansering er nemlig 10 200 kroner.

Kilde: Samsung pressemelding

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen