Guide

Nå kommer push-epost

Hva er push?:

Push-epost er en folkelig betegnelse for epost som blir levert øyeblikkelig etter at serveren har mottatt eposten din.

Mens de fleste i dag bruker løsninger som krever at epostleseren din med jevne mellomrom kobler seg opp mot epostserveren for å lete etter ny epost, vil du med en push-løsning motta eposten det sekundet avsenderen trykker på 'send'-knappen.

Mens push egentlig er den opprinnelige måten å sende epost på, førte bruk av ISDN og modem til at push-epost ble vraket til fordel for manuell henting av epost, der du som bruker selv bestemmer når du vil hente eposten som ligger på epostserveren. Eksempler på sistnevnte er POP3, som er vår tids mest brukte epoststandard.

Men, som nevnt, så holder ikke manuelle løsninger for enkelte, og da spesielt proffbrukere som har behov for å eposten levert med en gang den er sendt. Derfor har push-epost fått en ny vår de siste årene, og da spesielt på mobiltelefoner med Blackberry sin RIM-løsning.

I takt med at mobiltelefonene har blitt mer avanserte de siste årene, kutter stadig flere ut hjemme-PCen når de skal sjekke eposten sin. De laster posten heller direkte ned på mobiltelefonen. Men for noen holder det ikke å sjekke eposten hver time eller hvert femte minutt, og disse har lenge måttet holde ut med den stasjonære PC-en for å få eposten levert på sekundet.

Den tiden er nå forbi. Fredag lanserte operatøren Mobyson sin nye push-løsning, og både Telenor og Network Norway tilbyr allerede push-løsninger, men da hovedsaklig for bedriftsmarkedet.

Hva trenger du?
Mens vanlige epostløsninger kan settes opp i garasjen av de fleste, er en push-løsning noe mer komplisert å få til.

For det første må du, bedriften din eller epostleverandøren din ha en server som til enhver tid holder epostleseren din oppdatert med det siste av epost. Siden en server er en svært dyr investering som også trenger konstant tilsyn av profesjonelle, er det få privatpersoner som kan se seg råd til å ha en egen server kun for familieposten.

Alternativet er å bruke epostløsningene til tjenesteleverandører, som for eksempel Mobyson eller MySmartPhone. Da overlater du driftingen av serveren til et selskap mot en viss sum i måneden, eller som i Emoze sitt tilfelle, kun mot at du bruker deres epost-tjeneste.

Sprikende standarder og løsninger
Etter suksessen til Blackberry kommer det i disse dager et skred av telefoner som alle støtter push-epost. Alt fra billigtelefoner som Sony Ericsson K310i til dyre profftelefoner som Nokia E61 har push-epoststøtte innabords, og skulle dermed i teorien kunne motta epost på et blunk.

Problemet er at markedet foreløpig består av et mylder av åpne og lukkede løsninger, der for eksempel Microsofts Exchange Server-løsning kun støtter Windows Mobile, mens andre støtter flere telefontyper og produsenter.

Dette gjør det også vanskelig å holde oversikt over hvilke muligheter push-epost kan tilby. Mens Microsoft gjennom sin løsning gjør det mulig å synkronisere kontaktlister og kalender gjennom push-støtten på Windows-telefoner, kan enkelte andre løsninger kun brukes til epost.

Resultatet er at brukeren derfor gjerne ender opp med å kjøpe telefon etter hvilken push-løsning han eller hun har, snarere enn at løsningene velges etter hvilken telefon du har. Og det som ellers kan se ut som et stort antall leverandører av push-løsninger er i realiteten kun et lite, snevert antall leverandører som støtter din telefon, mens de øvrige er skreddersydd for noen helt andre telefoner.

- Jeg vil ha push, hva gjør jeg?
Hvis du har planer om å skaffe deg push-epost så er det en rekke faktorer så må sjekkes ut i forkant.

Først må du sjekke hva slags telefon du har og se hvilke push-løsninger den støtter. Du må så se om din operatør eller leverandør har den push-løsningen du trenger. Hvis ikke operatøren din støtter den push-løsningen du trenger, må du ta en titt på de tredjepartsleverandørene som er på markedetHer spriker det voldsomt. Mens Mobyson tar 296 kroner for sin push-tjeneste, er den gratis hos Emoze.

Under finner du et lite utvalg av leverandører, som alle tilbyr forskjellige løsninger, og hvor én kanskje er perfekt for ditt behov.

For større bedrifter med egen server:
Telenor tilbyr avansert push-løsning som også inkluderer synkronisering av kalender og adressebok. Tilbudet er rettet mot bedrifter, og krever at bedriften stiller med egen server. Fungerer kun på Windows-telefoner.

Network Norway tilbyr også push til bedrifter, men støtter Symbian-telefoner såvel som Windows-baserte telefoner. Her må bedriften også stille med egen server. Har støtte for kaldender og adressebok.

For mindre bedrifter eller private som ikke har egen server :
Mobyson tilbyr push til sine privatkunder og bedriftskunder. De støtter stort sett alle Symbian-telefoner med push samt Windows-telefoner. Tjenesten koster 296 kroner inkl. mva i måneden, og du får da epost, kalender og adressebok inkludert både for datamaskin og mobiltelefon.

MySmartPhone tilbyr push-løsning både til private og til mindre bedrifter. Selskapet tar seg også av driftingen av server. Løsningen er forbeholdt Windows-telefoner, og du kan synkronisere både kalender, epost og adressebok. Har tre skreddersydde løsninger for privat, liten bedrift og stor bedrift. Månedspriser fra 75 kroner måneden.

Emoze er den eneste av de fem løsningene som er gratis. Tjenesten støtter både Windows-telefoner og Nokias Series 60-telefoner. Støtter foreløpig kun et fåtall epostlesere og telefoner, men vil om kort tid kunne brukes på både Mac og PC og stort sett de fleste Series 60-telefoner med push-støtte.

I tillegg finnes en rekke andre tjenesteleverendører, større og mindre, som tilbyr push-tjenester. Et raskt søk på google eller via en annen søkemotor vil kunne gi en oversikt utover det vi har skrevet om her.

(Kilder: Wikipedia, Emoze, Network Norway, Telenor, Mobyson, MySmartPhone)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen