Nå kommer nettet fra lyspæra

Lyspære-WLAN klarer 800 Mbps

Skru på lysbryteren, og du er online.

Tyske forskere har designet en lyspære som lar deg overføre 800 Mbit/s gjennom lufta. Det er er minst tre ganger så raskt som et typisk trådløst nettverk i dag.

Gammel teknologi

Dataoverføring via LED begynner å bli en gammel teknologi. Du husker kanskje da gamle telefoner synkroniserte kontakter over IrDA, og hvordan den minste forstyrrelse ville avbryte overføringen?

Teknologien ble raskt faset ut da Bluetooth og WiFi dukket opp, som vi nå finner i mer eller mindre alle håndholdte enheter. Nå er LED-overføring imidlertid på vei tilbake igjen, da tyske forskere har klart å få utrolige hastigheter ut fra det som ser ut som helt vanlige lyspærer.

Fra 2 til 800 Mbit/s på ett år

Allerede i fjor satte forskere igjen fokus på LED-teknologien, for å se hva slags hastigheter de klarte å presse fram. Da klarte kinesiske forskere å klemme ut en datahastighet på 2 Mbit/s mellom taklampen deres, ned til en laptop på pulten under.

I år har imidlertid tyske forskere hatt noen skikkelige gjennombrudd. Først klarte de å nå 500 Mbit/s med hvite LED-lys tidligere i år, og folk begynte virkelig å få øynene opp igjen for det de fleste trodde var en utdødd teknologi. Men forskerne stoppet ikke der, og nå melder de at de har klart å komme opp i en hastighet på hele 800 Mbit/s, ved hjelp av en kombinasjon av hvite, grønne, blå og røde LED-lys.

Perfekt for sykehus

LED-lysene blinker fortere enn det øynene våre kan registrere, og vil dermed se ut som helt vanlige lys for de fleste som går forbi. Teknologien er fortsatt avhengig av at det er fri sikt mellom senderen og mottakeren, i motsetning til for eksempel WiFi, som går gjennom både vegger, mennesker og pulter.

Dermed kan vi kanskje ikke forvente at LED-nettverkene vil erstatte ethernet-kablene våre med det første, men for institusjoner som for eksempel sykehus vil en teknologi som dette vært svært gunstig. Mange av apparatene sykehusene bruker kan være følsomme for radiobølger, men hadde internett blitt distribuert via lyspærene hadde de unngått hele problemet.

(Kilder: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen