Nå kommer Linux

Linux er allmennt kjent som et av de mest fleksible og skalerbare operativsystemene på markedet, noe som nok en gang ble bevist da Motorola i dag kunne lansere den første mobiltelefonen på markedet basert på den stadig mer populære programvare-platformen.

Motorola blir dermed den første av de store mobilprodusentene til å ta i bruk operativsystemet, som er en av de største utfordrerene til mer etablerte produkter som SymbianOS og Microsofts Smartphone. Produsenten har forøvrig telefoner basert på begge disse to andre operativsystemene på vei til markedet, og kan dermed trygt sies å ha sikret seg et bein i alle leire.

Årsaken til at selskapet nå har valgt å satse på Linux, nærmere bestemt en distribusjon ved navnet Montavista Linux, skal være det store utvalget av programvare. Mens både Smartphone og SymbianOS har hatt problemer med å tilby de helt store mengdene av tredjeparts programmer, har Motorola desto større forventninger til en etablert platform som Linux.

At selskapet slipper å betale per solgte enhet, har nok utvilsomt også vært et pluss i margen, og burde gjøre det mulig å tilby A760 til en adskillig lavere pris enn konkurrende telefoner basert på Symbian og Smartphone.

Den første Linux-modellen fra Motorola vil få navnet A760, og er i høyeste grad en telefon rettet mot proffsegmentet. Den kan skilte med funksjoner som lever opp mot det vi har sett i Sony Ericssons P800 og Handsprings Treo-linje, og kommer med et svært omfattende utvalg av programvare og planlegger-funksjoner.

TFT-skjermen til A760 har en oppløsning på hele 240x320 piksler, som er tilsvarende den oppløsningen vi har sett på Pocket PC-baserte håndholdte datamaskiner. Den er videre av den trykkfølsomme sorten, og kan betjenes ved hjelp av en pekepenn slik vi blant annet kjenner fra Sony Ericssons P800.

Støtte for både GPRS og MMS er på plass, og telefonen kommer dessuten med Blåtann og trippelbånd for bruk i det amerikanske mobilnettverket. Java er en svært sentral del av telefonen, og en større andel av den medfølgende programvaren baserer seg faktisk på nettopp denne platformen.

Medie-støtten er det heller ikke noe å si på. A760 kan spille av både MP3 og video, og det er ikke noe problem å legge til støtte for nye formater ved hjelp av ekstra programvare. Det gjenstår riktignok å se hvor høy lagringskapasitet A760 har å by på, og om det interne minnet kan utvides ved hjelp av minnekort, noe som er forholdsvis viktig ved bruk av multimedia.

Som de fleste nyere profftelefoner har A760 et integrert digitalkamera, men heller ikke her har Motorola løftet helt på sløret om sentrale detaljer som hvilken oppløsning og bildekvalitet vi kan forvente oss. Det som riktignok har blitt klargjort til nå, er at telefonen vil kunne brukes til å ta opp videoklipp.

En av ulempene med hybrider som A760 er at man som regel ender opp med svært store og klumpete enheter, men her må Motorola virkelig kunne sies å overraske. Med en størrelse på 100x53x21 mm er A760 adskillig mindre enn P800, og vekten på 120 gram er også helt i toppklasse for slike enheter. Her har nok utvilsomt de lave maskinvare-kravene til Linux hatt en del å si.

De som har ventet i spenning på A760 må nok dessverre smøre seg med litt ekstra tålmodighet, da det nå har blitt klart at telefonen i første omgang kun vil selges i den asiatiske regionen. Det er enda ikke kjent når de europeiske og amerikanske markedene vil få stifte bekjentskap med telefonen, eller for den saks skyld hvilket prisnivå det endelige produktet vil legge seg på.

Vi håper på å komme tilbake med flere detaljer og bilder av Motorola A760 så snart disse måtte være tilgjengelige.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen