Nå kommer Iphone-programmene

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kommer også til Ipod Touch

Tredjepartsprogrammer laget for Iphone vil også fungere med Ipod Touch.

De to produktene er basert på det samme operativsystemet. Touch er allerede hacket slik at den kan kjøre Iphone-programmer.

Les mer »

Kommer også til Ipod Touch

Tredjepartsprogrammer laget for Iphone vil også fungere med Ipod Touch.

De to produktene er basert på det samme operativsystemet. Touch er allerede hacket slik at den kan kjøre Iphone-programmer.

Les mer »

I går kveld meldte Apple at Iphone nå får tredjepartsprogrammer. Selskapet er nå i ferd med å lage utviklingsverktøy som skal lanseres i februar neste år.

Siden Apple introduserte telefonen i januar har selskapet fått kritikk for den manglende muligheten for ekstra programvare. På grunn av denne linjen har det utviklet seg et hackermiljø rundt telefonen, som har åpnet den for programmer og fjernet operatørlåsen.

Streng kontroll

Selv om Apple åpner for tredjepartsprogrammer betyr likevel ikke det at hackermiljøet legges dødt. Apple kommer trolig til å innføre en svært streng kontroll over hvilke programmer som kan installeres på telefonen. Grunnen er ifølge selskapet at de vil hindre virus og annen skadelig programvare. Apple trekker en parallell til Nokia.

- Nokia (...) tillater ikke at programmer lastes inn på noen av deres nye telefoner hvis de ikke har en digital signatur som kan spores tilbake til en kjent utvikler. Samtidig som dette gjør en slik telefon mindre "helt åpen", tror vi dette er et steg i riktig retning, skriver Steve Jobs.

- Jobs vet ikke hva han snakker om

Denne uttalelsen møter imidlertid kritikk. Chris Ziegler, skribent i Engadget, en av de viktigste teknobloggene på nettet, mener at det må være lenge siden Steve Jobs tok i en S60-smarttelefon fra Nokia. Ziegler påpeker at Nokia-systemet Apple lovpriser lar deg skru av signaturfunksjonen, og at dette neppe blir mulig på Iphone.

Siden S60 har denne muligheten gjør dette at hvem som helst kan utvikle programmer til plattformen. Programmer til Iphone må derimot godkjennes av Apple før det er mulig å installere dem på telefonene. Dermed er det slik det ser ut nå lite sannsynlig at hvem som helst får lage Iphone-programmer.

Må den hackes likevel?

Resultatet kan fort bli at du fortsatt må hacke Iphone dersom du vil installere programmer til den. Det er fortsatt et åpent spørsmål hvordan de "lovlige" Iphone-programmene skal distribueres.

Nyheten er uansett god for alle som har, eller har planer om å skaffe seg en Iphone. Til våren vil det sannsynligvis finnes en rekke programmer til telefonen.

(Kilde: Apple.com, Engadget.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen