Nå kommer HD-filmene

Alle som var tidlig ute med å skaffe seg en Blu-ray-spiller har vært frustrert over utvalget av filmer. Det har kun vært utvalgte titler som har blitt gitt ut i Norge, og formatkrigen med HD-DVD må ta mye av skylden.

En rekke av de store filmselskapene har sittet litt på gjerdet og avventet, og ikke vært veldig pådrivere for HD-utgivelser. Nå er imidlertid krigen vunnet for Blu-ray, og tilbudet av filmer er i ferd med å eksplodere. Det er spådd en økning på 418 prosent av Blu-ray-salget i Norge, til 472.000 enheter i 2008, og en dobling til 60 prosent av antall HDTV-hushold i samme periode, i følge tall som ble presentert på det nylig avholdte HD-seminaret i Oslo.

Bedre på katalog
Et av de største irritasjonsmomentene frem til nå har vært mangelen på katalogtitler på Blu-ray. Det har stort sett bare vært et begrenset utvalg av nye spektakulære actionfilmer tilgjengelig. Mye av dette skyldes at alle undersøkelser viser at det er stort sett unge menn som har anskaffet seg spillere, men nå er markedet i ferd med å endre seg.

Nå kommer de aller fleste stortitlene også på Blu-ray, og fremtiden ser meget lys ut for alle som har investert i en spiller. Er du interessert i å anskaffe noen av dine eldre favoritter på det nye formatet går du også lysere tider i møte. Backkatalog utgis nå i et forrykende tempo.

Mest på nett
Alle forhandlerne vi har vært i kontakt med forteller om at andelen filmer som selges via nett, er langt høyere enn det som selges i butikk. Andelen nettsalg er også mye høyere enn det som noen gang har vært tilfelle med DVD. Hos Platekompaniet i Oslo City kan filmansvarlig for hele kjeden, Steinar Storløkken, fortelle om økt salg av Blu-ray-filmer, og en voksende interesse.

- Nå begynner det å bli et bra salg av filmer til Blu-ray-formatet, og Playstation 3 har selvsagt mye av æren for det. De som begynte å handle filmer var stort sett unge menn som kjøpte nye actionfilmer, men nå ser vi en større spredning av hva som selges. Det som imidlertid er en klar trend er at andelen av salg via nett er vesentlig større enn noen andre varegrupper. Dette gjør også at vi mistenker at vi mister en del omsetning til utenlandske nettbutikker, sier Storløkken til Teknofil.

Stor prisvariasjon
Som i DVD-filmene sine første levedager varierer også Bly-ray-filmer veldig i pris. Dette har selvsagt mye med hvor forseggjort utgivelsene er, og veldig populære stortitler kan som oftest få for under 200 kroner. Velger du de mer eksklusive utgavene av eldre katalogtitler må du nok regne med å betale minste en hundrelapp mer. Ettersom flere og flere skifter fra DVD til Blu-ray kommer vi definitivt til å se et prisfall det kommende året.

Katalogfavorittene

Det er mye snadder som blir utgitt på Blu-ray nå, og vi har plukket frem våre favoritter.

Black Hawk Down
Den intense krigsfilmen fra FN-styrkenes fatale oppdrag i Mogadishu er kanskje ikke verdens beste film, men innen sin sjanger er den et friskt pust. Virkelighetsnært og man føler virkelig alt det kjipe på kroppen. På Blu-ray blir dette på grensen til for mye, men lyd og bildeopplevelsen er helt fantastisk. Forvent deg å sitte igjen ganske utmattet etter to timer med krig.


300
Nå er det litt i grenseland å kalle 300 katalog, men filmen har tross alt vært ute i et år. 300 er i utgangspunktet et fyrverkeri av digitale effekter og brumlende lydopplevelser, og mye arbeid har vært lagt ned i Blu-ray-versjonen. 300 var faktisk en av de første filmene som ble produsert med Blu-ray-utgivelse i bakhodet, og dette bærer sluttproduktet preg av.


Blade Runner – The Final Cut
Ridley Scotts mesterverk med Harrison Ford I hovedrollen er en klassiker innen science-fiction, og en glimrende film. Basert på romanen Do Androids Dream of Electric Sheep?, og denne to diskutgaven inneholder så mye ekstramateriale at det kan ta pusten fra deg.


Gode tips for 2008
2008 blir et stort Blu-ray år og dette gleder vi oss til.

V for Vendetta
Natalie Portmans beste rolle på den store skjermen har vært ute lenge på DVD, men er en storslått film vi gleder oss voldsomt til å se i full HD, og med lydspesifikasjonene som denne utgivelsene kan skilte med. Det mørke actiondramaet tror vi vil dra full nytte av Blu-rays overlegne evne til å perfeksjonere kontraster. 
Lanseres: 25.06


Sweeney Todd - Demonbarbereren Fra Fleet Street
Et nytt samarbeid mellom geniduoen Tim Burton og Johnny Depp, og selv om vi ikke har sett filmen gleder vi oss som veldig små barn til å se Tim Burtonsegenart og visuelle stil i HD. Denne thrilleren er basert på Stephen Sondheims berømte Broadway-versjon, og handler om en barberer i 1800-tallets London, som ikke er blant de snilleste i klassen, derav filmens tittel. Dette blir mørkt.
Lanseres: 09.07


Appleseed - Ex Machina
Det er ikke bare spillefilmer som kommer til å gjøre sitt inntog på Blu-ray i 2008, også animasjonsfilmene kommer for fullt. John Woo og Shinji Aramaki har slaget en futuristisk thriller med utgangspunkt i den populære japanske manga-serien Ghost In the Shell av Shirow Masamune. Aramaki har en unik evne til å lage vakre animasjonsscener, så dette kan bli en flott opplevelse i HD.
Lanseres: 25.06


I Am Legend – Special Edition
Will Smith er siste gjenlevende menneske i New York etter en virusepidemi, trodde han. Mørk postapokalyptisk thriller, beskrevet i lekre, men dystre bilder.
Lanseres: 11.06


Arn – Tempelridderen
Den skandinaviske storproduksjonen kommer også til Blu-ray-formatet, og denne typen storslåtte epos er perfekt i HD. Massive slagscener og heftig action i en middelalder som er skildret så detaljert som det er mulig.
Lanseres: 18.06


The Last Legion
Det norske folk har omfavnet alt som har med action basert på det gamle Romerriket, og The Last Legion er en oppvisning i action og menn i rustning som dør på spektakulære måter. Mye blod og gørr, men også strålende underholdning om humøret er riktig.
Lanseres: 28.05


Her kjøper du Blu-ray-filmer:
Platekompaniet
Playcom
Spaceworld
Elkjøp
CDON

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen