Nå kommer GPS-telefonene

Global Positioning System

Posisjoneringssystem basert på et tyvetalls satelitter i bane over jorden.

Den første satelitten ble skutt opp i 1978. Men systemet var ikke operasjonelt før i desember 1993.

Systemet er gratis og åpent for sivil bruk, men det amerikanske forsvaret har muligheten til å sperre systemet i en konfliktsituasjon.

Les mer om GPS på Wikipedia >

Global Positioning System

Posisjoneringssystem basert på et tyvetalls satelitter i bane over jorden.

Den første satelitten ble skutt opp i 1978. Men systemet var ikke operasjonelt før i desember 1993.

Systemet er gratis og åpent for sivil bruk, men det amerikanske forsvaret har muligheten til å sperre systemet i en konfliktsituasjon.

Les mer om GPS på Wikipedia >
6110 Navigator er en av de minste GPS-telefonene vi har sett til nå.
Nokia 6110 Navigator er en av de minste GPS-telefonene vi har sett til nå.

Alt tyder på at 2007 blir året der mobiler med GPS virkelig begynner å strømme inn i butikkene.

Nokia har allerede lansert tre nye telefoner med teknologien. Mindre mobilprodusenter som HTC og HP har også kastet seg på bølgen.

Se oversikt over GPS-telefoner >

Teknologien bak
GPS-systemet har vært i drift siden 1993. Et tyvetalls satelitter svever i bane rundt jorden, og peprer ut koordinater som du kan fange opp med en mottaker. Ved å krysspeile data fra flere satelitter, kan du anslå posisjonen din.

GPS plotter altså inn en stor, oransje prikk på kartet som viser hvor du står. En god mottaker kan fastslå posisjonen din helt ned til noen meters nøyaktighet.

Nå begynner altså disse mottakerne å dukke opp i mobiltelefoner.

Ett klikk unna
Telefonene har som regel en egen hurtigknapp for å starte opp GPS-mottakeren. Ett trykk på knappen, og du ser deg selv på kartet.

Siden er det bare å finne et interessepunkt fra menyen til telefonen. Er du sulten, kan du be telefonen din tipse deg om nærmeste serveringssted. Trenger du bensin på bilen, søker du etter en bensinstasjon. Og så videre.

Har du en adresse du ikke vet veien til, kan mobilen forklare deg veien mens du går. Mobilen kan også tegne et kart til deg, eller vise en animasjon som forklarer veien steg-for-steg.

Du kan selv velge om du vil bevege deg til fots eller kjøre. I bilen er det greit å få veibeskrivelsen lest opp over høyttaler. Er du ute og går, kan du plugge til en håndfri og få beskjedene i øret.

Fotoboks-varsling
Om det er interessepunkter du savner å ha på kartet, kan disse kjøpes fra menyene i telefonen din. For eksempel er det ikke noe problem å legge inn fotoboks-varsling på telefonen. Og mulighetene slutter ikke der.

- Det mest spennende med GPS i mobiltelefoner er at du nå ikke bare kan lese posisjonen din, men også kommunisere den til andre, forteller Kjell Arne Brant, teknologimarkedssjef i Nokia, til Amobil.

Hewlett-Packard var blant de første med GPS i telefonene sine. Her er deres nyeste modell, hw6915 Communicator.
Hewlett-Packard var blant de første med GPS i telefonene sine. Hw6915 Communicator er deres nyeste modell.

Han drar frem et eksempel der du skal arrangere en fest. I stedet for å sende en veibeskrivelse til gjestene, holder det at du sender koordinatene til festen i en MMS. Mottakeren trenger bare å klikke på koordinatet, så vil telefonen deres guide dem hele veien frem.

Geotagging
Et annet bruksområde er "Geotagging", en hit blant fotografer. Teknologien sørger at alle bilder du tar blir tagget med GPS-koordinatene dine. Et eksempel på hvordan dette kan brukes er tjenesten Flickr Geotags. Her kan du klikke deg rundt på verdenskartet og se på bilder tatt på bestemte steder.

Per i dag legges koordinatene på bildene til i etterkant. Med geotagging ville det vært nok å laste opp bildet, så ville tjenesten selv plassert det ut på rett sted på kartet.

Neste gang du skal på ferie, kan du bare gjøre et søk etter bilder tatt i området du skal til. Hvorfor stole på glossy turistbrosjyrer når du kan se folks egne bilder. Geotags er også en flott måte å holde orden i ditt eget bildegalleri

Det finnes ennå ingen kameratelefoner med støtte for geotagging, men Nokia forteller overfor Amobil at de jobber med å få teknologien på plass. Hewlett-Packard har riktignok lagt til støtte for geotagging på enkelte av sine telefoner, men da må du koble til en ekstern GPS-mottaker.

Kart etter behov
En annen mulighet som er unik for GPS-mobiler, er at de kan laste ned kart etter behov. En slik løsning er for eksempel brukt i Nokia N95. Er du på reise, kobler telefonen seg opp mot en egen server og laster ned kartene som trengs, enten du befinner deg i Stockholm eller Indre Kongo. I følge Nokia selv vil noen timers kjøretur kreve et par MB med dataoverføring.

Se telefonene
I lanseringsguiden kan du se hvilke GPS-telefoner som er på vei til butikkene. Du kan lese mer om GPS i guiden vår: "Amobil forklarer: GPS".

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen