Nå kommer butikkene for hackede Iphone-er

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Apples App Store får konkurranse.
Apples App Store får konkurranse.

Nå har det kommet programvarebutikk som selger uautorisert programvare til Apples Iphone. Det er snakk om å selge såkalt "jailbreak"-programvare, altså programmer som først kan installeres på telefonen etter at Apples sperrer er fjernet.

Dette liker Apple selvsagt meget dårlig, da hele forretningsplanen til selskapet er å knytte brukerne til deres tjenester, som programvarebutikken App Store som bare selger programmer som er godkjent av Apple. Hacking av Iphone har også ført til at operatørlåsen ganske enkelt kan fjernes, noe som også er et skudd for baugen til forretningsplanen. Apple selger nemlig telefonen kun gjennom avtaler med operatører.

Allerede åpnet

Allerede på fredag åpnet den første butikken, kalt Cydia Store, skriver Wall Street Journal. Butikken kan potensielt tilby mange hundre programmer til telefonen, uten at Apple får en eneste bit av inntektene.

I Apples egen butikk tjener Apple 30 prosent av salgssummen på programmene som selges. Blir den nye programvarebutikken populær risikerer selskapet å gå glipp av store summer.

Krever hacking

For å få tilgang til Cydia Store må brukerne først hacke telefonene sine, og deretter installere programvare som gir tilgang til butikken. Deretter blir det enkelt å laste ned og installere nye programmer som ikke er godkjente av Apple.

Avisen skriver også at andre aktører har planer om en butikk kalt Rock Your Phone. I denne løsningen skal det ikke være nødvendig å ha hacket telefonen på forhånd.

Det er 27 år gamle Jay Freeman, som selv har laget flere "jailbreak"-programmer til Iphone, som står bak Cydia Store. Til avisen sier han at kan gjør dette for å kunne tjene penger på programvaren han utvikler.

Er Apples advokater på saken?

Apple har foreløpig ikke gått til rettslige skritt mot gruppene som hacker Iphone, men har gjort det klart overfor U.S. Copyright Office at det anser programvare som hacker Iphone som ulovlig, med henvisning til det amerikanske lovverket.

Freeman sier til avisen at han for sikkerhets skyld har skaffet seg advokat i tilfelle Apple går til sak mot ham.

Oppdatert: Saken inneholdt feil om navnet på butikken og lanseringstidspunkt. Dette er nå rettet.

(Kilde: wsj.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen