Nå kommer Blåtann v2.0

Blåtann har blitt en stadig mer populær funksjon i både mobiltelefoner, bærbare og håndholdte datamaskiner. Muligheten for å utveksle filer og data gjennom luften har falt godt i smak hos brukerene, og for tiden produseres det over 3 millioner Blåtann-utstyrte produkter hver uke.

I dag kom en etterlengtet forbedring av standarden, som har fått navnet Bluetooth Version 2.0 + Enhanced Data Rate.

Dette skal være en mye raskere versjon av teknologien, og tredobler dagens overføringshastighet til 3 Mbps. Det betyr at man endelig har båndbredde nok til å overføre høykvalitets musikk gjennom luften. Det skal også bli en mye raskere affære å sende store filer.

Ingeniørene har også klart å redusere strømforbruket. Ifølge Bluetooth Special Interest Group (SIG) skal overføring av en større fil trekke kun 50 prosent så mye strøm som det kreves med dagens standard.

Det vil forøvrig ikke være noe problem å bruke v2.0 standarden av Blåtann sammen med eldre telefoner, headsett og lignende. Teknologien er fullt bakoverkompatibel, og brukeren vil derfor ikke merke noen synlig forskjell om det er den ene eller andre versjonen av Blåtann man bruker.

To av de store produsentene av Blåtann-brikker, CSR og Broadcom, har allerede ferdige modeller klare for levering. Det betyr at mobiltelefoner med Blåtann v2.0 kan dukke opp så tidlig som i juni neste år.


Dagens Blåtann-brikker er ikke store sakene

Nye versjoner i 2005 og 2006
Bluetooth SIG har en rekke andre forbedringer på tegnebrettet. Allerede til neste år planlegges en ny versjon av standarden med forbedret sikkerhet og en ytterligere reduksjon av strømforbruket.

2005-versjonen av standarden skal også være åpen for nye bruksområder. Man vil innføre såkalt Quality of Service, som sikrer at dingser som trenger høy respons (f.eks muser og stereo-headsett) vil prioriteres fremfor mindre responsavhengige formål (f.eks utskrift av dokumenter).

Nok en ny Blåtann-versjon vil dukke opp i 2006. Da skal man gjøre det mulig å sende signaler til flere enheter samtidig, istedenfor den vanlige én-til-én formen man bruker i dag. Dette skal gjøre det mye mer aktuelt å bruke Blåtann til å sette opp nettverk og spille multiplayer-spill.

Dette året håper man også at 100-meters Blåtann vil kunne brukes i batterifattige enheter, som små mobiltelefoner og andre dingser. Inntil da må vi nøye oss med 10 meters rekkevidde i de fleste mobiltelefoner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen