Nå kommer blåtann i musikalsk stereo

Siden Ericsson trakk sløret av verdens første blåtann-headsett i 2001, har vi sett stadig flere av krabatene krype opp på ørene til travle politikere og forretningsmenn verden over. I dag snur de færreste på hodet når man blir forbipassert av personer i travel monolog med en pinne på øret.

Nå tar utviklingen et nytt trinn, i det de første blåtann-øreklokkene begynner å dukke opp på markedet. Disse nye øreklokkene kan levere lyd i stereo, det vil si at man får to separate lydkanaler. Dette gir som kjent en helt annen lydopplevelse enn det man kan få med vanlig monolyd.

De nye mulighetene åpner for at man endelig kan høre på musikk med et trådløst headsett uten at det går ut over lydkvaliteten. Med stereo øreklokker skal man få god lydkvalitet på overføringen, samtidig som man kan bevege seg innen 10 meters radius fra senderen.

Musikken kan sendes fra en hvilken som helst blåtann-enhet, men for at man skal få nyte lyden i full stereo må den ha støtte for den nye v1.2-standarden. Det har allerede dukket opp flere mobiltelefoner med denne støtten, inkludert Nokia 8800 og Sony Ericsson K750i.

Og mulighetene slutter ikke med mobiltelefoner. De fleste nyere iPaq-modeller, samt en rekke andre håndholdte datamaskiner, har støtte for å sende ut lyd i stereo. Det gjelder også flere bærbare datamaskiner.

Fullt kjøpbart
De første blåtann-øreklokkene har allerede begynt å dukke opp i norske butikker. En rekke nettbutikker har tatt inn Hewlett-Packards trådløse øreklokker, som blant annet kommer med egne knapper for å spole frem og tilbake i sanger og justere volumet (se test hos Dave's iPaq).

Øreklokkene er i utgangspunktet tiltenkt for bruk sammen med HPs håndholdte iPaq-linje, men kan fint brukes sammen med andre enheter som har støtte for den såkalte AD2P-profilen.

Det vil neppe ta lang tid før utvalget av øreklokker i butikkene stiger. Utenlandske nettbutikker fører allerede et titalls forskjellige øreklokker fra forskjellige merkenavn, og det er rimelig å anta at vi vil se mange av disse tatt inn i landet av norske distributører.

Neste gang du er på utkikk etter en mobiltelefon med MP3-spiller, kan det altså være verdt å sjekke om den støtter blåtann i stereolyd. Det burde sikre en trådløs musikkopplevelse i full utfoldelse - om du tar deg råd til å betale en ekstra tusenlapp for skikkelige øreklokker, selvsagt.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen