Nå kommer armbåndsmobilene

Wristomo virkeliggjorde en visjon som mange futurister har hatt den senere tid. Å krympe telefonen ned i samme størrelse som et frimerke. De fleste har sikkert sett en science-fiction film, hvor folk i kondomdrakt løper rundt og snakker inn i klokken i tide og utide. Men det som virkelig er interresant er at klokkene ikke lenger tilhører bare science-fictionfilmene, men kanskje den reelle fremtiden.

Wristomo har ritkignok ikke noe spesielt mer en ringefunksjon, men viste at det å ringe fra en klokke er fullt mulig med dagens teknologi. Det man vet er en begrensning med små telefoner er batteritiden, som skrumper hurtig etterhvert som telefonene blir mindre. Allikevel viste Wristomo at dette var et overkommelig hinder med sine 200 timer standby og 2 timers taletid.

Samsung har i likhet med NTT Docomo vist interesse for tanker på å klokketelefon, og kunne stolt vise frem deres versjon av klokkemobilen i vår 2003. Telefonen er noe mindre enn Wristomo, og er svært lekker med fargeskjerm og metallfinish. Desverre er mindre størrelse og fargeskjerm to faktorer som effektivt spiser batteriet, og Samsung kan ikke love mer enn 1 times taletid og 80 timer standby.

Spesifikasjonsmessig er nok Watch Mobile, som den heter, mer anvendelig enn Wristomo. Man er faktisk ikke nødt til å snakke inn i selve klokken, siden klokken har Blåtann, og dermed kan kobles opp mot et Blåtann headsett. Man kan også gå på WAP med klokken slik at nyheter og annet kan nytes på den lille fargeskjermen.

Kineserne har i likhet med japanerne og koreanerne sansen for små enheter med lekkert design. Det viste China Electronics Corp da de viste frem sin klokketelefon her i sommer. Telefonen beveger seg vekk fra det vanlige digitalklokke-designet som Samsung og Docomo har basert seg på, og istedenfor smeltet sammen det beste fra telefon og klokke i ett. Skal man tro. Telefonen har desverre en utvendig antenne, som sannsynligvis vil være en del i veien ved bruk.

Telefonen har endel spesifikasjoner som sikkert flere vil sette pris på. For eksempel har den et helt vanlig 3x4 tasters tastatur, som er standard idag på de fleste telefoner. Den har ikke Blåtann, slik som Watch Phone, men har istedenfor basert seg på en svært innovativ løsning, som går ut på at man har en mikrofon festet til fingeren som man så løfter opp til øret. Denne løsningen ble svært godt motatt av forskere, og nylig ble et lignende prosjekt kalt Finger Whisper avdekket.

Et gjenstående problem med klokketelefonene er at de ofte ikke har plass tilgjengelig for et vanlig tasteoppsett av den typen vi er vant med idag. Dermed sliter telefonene med å skrive SMS og andre tekstbaserte handlinger, noe som trygt kan kalles et alvorlig handicap.

Noen norske studenter har vist frem noe som kan være løsningen på akkurat dette. En tastemetode som involverer kun to knapper er fortsatt på forskningsstadiet, men studentene mener at dette snart hører hjemme på forbrukermarkedet. For mer informasjon om dette arbeidet, se Ny tastemetode for dingser.

Om klokketelefonene slår an hos andre enn svorne teknofantaster og futurister, er også enda uvisst. Produsentene har kun rukket å slippe et lite antall produkter på markedet, og dette i et lite antall land. Enda er det usikkert om noen av de planlagte klokketelefonene vil finne veien til Europa og GSM-nettene, og det er nok lite trolig at vi vil få se noen av de små sjarmørene her til lands med det første.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen