Nå kommer 3D-printerne

Det høres ut som om vi spår langt fram i tid, men de nye 3D-printerne skal kunne revolusjonere hjemmene i løpet av noen år.

Med disse skal man kunne lage sine egne tredimensjonale figurer i plastikk. Tanken er at man kan laste ned produktdesign på nett, og så få produsert det hjemmefra.

Printerne bruker halogenlamper som smelter nylon og bruker væsker på lignende måte som en tradisjonell printer lager figurer i blekk.

Voldsomt prisfall
3D-printerne som skal ut på forbrukermarkedet er ifølge The Independent de samme som har blitt brukt i industrien i mange år. Med disse lagde man tester og demoprodukter før man startet masseproduksjon på fabrikk.

De høye prisene er grunnen til at de såkalte Prototypers ikke har vært aktuelle for privatmarkedet tidligere. Før måtte man ut med rundt 100 000 dollar, altså rundt 600 000 kroner for en slik printer.

Nå er prisene i ferd med å falle drastisk. IdeaLab i California skal begynne å selge sin Desktop Factory maskin for 5000 dollar (30 000 kroner) denne høsten.

Deretter er det spådd videre prisfall slik at 3D-printerne vil ligge på rundt 1000 dollar (6000 kroner) i løpet av noen år.

Snart for alle

Professor Hod Lipson ved Universitetet i Cornell har ledet et prosjekt hvor de lagde en 3D-printer for 2000 dollar. Han tror disse printerne har en lys fremtid.

- I fremtiden vil alle ha en slik printer hjemme. Du kan printe ut en gaffel, en tannbørste eller nye sko. Hvem vet hvor det vil ende, sier Lipson til The Independent.

Så spørs det bare hva prisen for patroner, eller rettere sagt plastikken, vil havne på.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen