Nå kan Wikipedia bli lukket
Teknofil

Nå kan Wikipedia bli lukket

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Wikipedia ble på kort tid en svært populær nettjeneste og oppslagsverk. Åpenhet medførte at nettstedet raskt fikk på plass mye informasjon og et stort utvalg artikler om det meste. Nå kan det bli slutt på den brede åpenheten.

Feil og usann informasjon
Diskusjonen om hvorvidt Wikipedia bør få på plass strengere rutiner for hvem som kan legge ut informasjon på nettstedet har oppstått på nytt etter at det ble lagt ut informasjon som påstod at senatorene Ted Kennedy og Robert Byrd døde under en lunsj før Obamas innsettelse sist tirsdag. Begge senatorene fikk et illebefinnende, men ingen var noen gang i livsfare. Informasjonen som ble lagt ut på Wikipedia fikk dermed mange til å reagere.

Dette er ikke første gang det har blitt lagt ut falsk informasjon på det brukerbaserte oppslagsverket. Tidligere har det blant annet blitt lagt ut artikler som påstår at Jens Stoltenberg er dømt pedofil. Nå diskuteres det hvorvidt åpenheten på oppslagstjenesten skal strammes inn.

Vil ha på plass forhåndsredigering
Wikipedia-grunnleggeren Jimmy Wales foreslår på sin diskusjonsside at det innføres et system kalt "Flagged Revision". Dette systemet innebefatter at det kun er brukere med stor tillit som får legge ut informasjon direkte om saker. Alle andre vil legge informasjonen til godkjennelse og må vente på publisering til informasjonen er godkjent av andre brukere med tillit. Ifølge Wales selv vil en slik godkjenning ta omtrent en uke og det er kun ved visse temaer slik forhåndsredigering skal innføres. Hvilke temaer dette skal være er derimot uklart.

For Wikipedia vil det være et betydelig steg om det innføres forhåndsredigering av informasjonen som legges ut. Det er nettopp åpenheten som har medført at nettsiden har vokst seg enormt stor. Ifølge Wales selv viser derimot undersøkelser at 60 prosent av Wikipedias bidragsytere støtter opp om en slik forhåndsredigering for å hindre at tull kommer ut på siden.

Foreløpig er løsningen med forhåndsredigering kun lagt ut som forslag og Wales har bedt brukere av nettstedet komme med sine innspill den kommende uken. Forslaget vil deretter stemmes over før det eventuelt settes i kraft.

Kilde:
Cnet News.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen