Nå kan sjefen sjekke mailen din
Teknofil

Nå kan sjefen sjekke mailen din

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har nå fått på plass regler i personopplysningsforskriften for innsyn i ansattes e-post utført av arbeidsgiver. I de nye reglene slås det fast at arbeidsgiveren din har rett til å lese din e-post, men du skal få grundig beskjed.

Kan lese din e-post
I de nye reglene slås det fast at en arbeidsgiver har rett til å lese gjennom ansattes e-post, men det slås samtidig fast at den ansatte skal få beskjed om at e-posten skal leses eller er lest. Derimot kan ikke en arbeidsgiver lese de ansattes e-post uten gyldig grunn. Det er kun i spesifikke tilfeller at slikt innsyn kan utføres lovlig.

I de nye reglene beskrives dette som følgende:

"Arbeidsgiver har bare rett til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post i arbeidstakers e-postkasse
a) når det er nødvendig for å ivareta den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten,
b) ved begrunnet mistanke om at arbeidstakers bruk av e-postkassen medfører grovt brudd på de plikter som følger av arbeidsforholdet, eller kan gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed."


Når kan arbeidsgiver lese din mail?
Datatilsynet har lenge etterspurt et ryddig reglement på dette området og de er førnoyd med at reglene nå har kommet. De skulle samtidig ønske at de var mer presise.

- Reglene er noe uklare på når innsyn er berettiget, men merknadene som kommer til det nye reglementet vil hjelpe noe. Samtidig må vi se hva som i realiteten blir praksis, sier fungerende avdelingsdirektør, Astrid Flesland, til Teknofil.

Datatilsynet reagerer på at reglene er lite konkrete på hva som vil kunne medføre innsyn, men ifølge Flesland vil for eksempel fravær kunne medføre at innsyn kan bli nødvendig om det er meldinger som må følges opp innen gitte tidsfrister. Samtidig vil mistanker om spredning av ulovlig innhold som barneporno kunne gi gyldig grunn for innsyn. Om du benytter jobbmailen til å søke nye jobber så er det derimot ikke grunn til at arbeidsgiveren din kan snoke i din e-post.

- Om du søker jobb via e-posten din så gir ikke det grunnlag for innsyn. Om det derimot er mistanke om illojalitet om at du for eksempel sprer kundelister eller annen informasjon om bedriften via e-posten, så kan det gi grunnlag for innsyn. Men det er vanskelig å si noe generelt her da det må en konkret vurdering til i hvert tilfelle, påpeker Flesland.


Arbeidstaker må informeres
Som arbeidstaker skal du ifølge det nye reglementet opplyses om innsynet, helst i forkanten av at innsynet skjer. Om det ikke er mulig så skal du få behørig beskjed i etterkant.

Flesland er glad for at reglene nå kommer på plass. Ifølge henne får de ofte henvendelser fra både arbeidsgivere og arbeidstakere som er opptatt av reglene på dette området.

De nye reglene vil tre i kraft 1. mars.Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen