Nå kan du prøve 3G

Etter flere års ventetid har det første mobilnettet med tredjegenerasjons teknologi (3G) åpnet her til lands. I forbindelse med testing og utprøving har Telenor åpnet nettet sitt for fri bruk, noe som betyr at vi alle kan få en liten smakebit av hva vi har i vente det neste året.

Når Telenor offisielt lanserer 3G-nettet senere i år er vi lovet hastigheter på opp til 384 Kbps ved mottak og 64 Kbps ved sending fra mobilen. Man vil med andre ord kunne laste ned nettsider og data i syv ganger den hastigheten man oppnår i dag, og sender data tre ganger raskere.

Den høye hastigheten åpner for en rekke nye tjenester. For eksempel kan man bruke videotelefoner, der man ser den man snakker med. Man kan også sende video direkte over mobilnettet. Dersom du har en 3G-telefon med videotelefoni kan du prøve det utallerede nå.

Per i dag koster det like mye å bruke det nye 3G-nettet som når du wapper med en vanlig mobiltelefon. Det vil si at du betaler nærmere 60 kr for første MB du overfører og deretter 15 kr per MB.

Når 3G offisielt lanseres vil man gå over til en ny prismodell. Ifølge Telenor vil man trolig gå over til en differensiert prismodell, der man betaler mye mindre for data-tunge tjenester som video og musikk enn for annen bruk. På denne måten blir man ikke ruinert av å ta i bruk de nye tjenestene.

Det er først og fremst de i tettbygde strøk som har muligheten til å prøve ut det tredjegenerasjons nettet. For øyeblikket dekker Telenors nett i overkant av 1,8 millioner nordmenn i de 35 største byene i Norge.

Enda ustabilt
Det nye nettet er enda ikke helt stabilt. Telenor driver med utprøving og testing av basestasjonene, og man kan derfor oppleve at hastigheter og kvalitet på dekningen varierer. I tillegg kan nettet til tider tas helt ned.

"Vi vil understreke at 3G enda ikke er på plass. Nettet er satt opp for utprøving og vil være ustabilt frem til lanseringen", forteller Esben Tuman Johansen i Telenor Mobil, som understreker at man ikke må gjøre seg noen formening om 3G ut fra hva man erfarer i tiden før den offisielle åpningen.

Han advarer også mot at man drar til utlandet og handler seg 3G-telefoner.

" Vi anbefaler ikke folk å kjøpe telefoner i utlandet i den tro at de kan brukes i Norge. Konfigureringen av telefonene er forskjellig, og man kan risikere å få en telefon som ikke fungerer."

Og når kommer så den offisielle lanseringen av 3G? Telenor holder enda kortene tett inntil brystet, og har ikke sagt mer enn at nettet vil lanseres "en gang i år". Netcom har på sin side lovet å lansere 3G-nettet sitt 1. mars 2005, men vil åpne nettet for utprøving i løpet av neste måned.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen