Nå kan du kopiere mobilmusikken

Telenor lanserte nettopp sitt tilbud for såkalt DRM-fri (Digital Rights Management) musikk på mobilen. Selskapet har slått på stortromma og tilbyr nå over halvparten av musikken sin uten kopisperre.

- Telenor er glade for å kunne tilby musikk uten kopisperre. Dette betyr at musikken våre kunder kjøper i Telenors butikker kan brukes på alle typer bærbare musikkspillere, og vi håper med dette at vi kan løfte det lovlige salget av musikk enda et hakk ved å tilby et produkt som kunder etterspør, sier leder for Telenors musikksatsing Klaus Sørland.

Selskapet tilbyr nå DRM-fri musikk fra plateselskapene EMI, Universal og Phonofile, både via PC og mobil. Samtidig øker de lydkvaliteten på musikken sin.

Les også:

- De beste musikkmobilene
- Mobilmusikk også til Norge
- Gigantisk mobillansering fra Telenor

Ikke først ute

Telenor har også hevdet i forbindelse med denne lanseringen at de er først ute med å tilby DRM-fri musikk på mobilen. NetCom kan på sin side fortelle at de har levert dette den siste måneden.

- Vi er veldig positive til denne utviklingen. I midten av desember lanserte vi vår nye musikkbutikk og NetCom har hatt DRM-fri musikk etter dette. Men vi har ikke annonsert det slik Telenor har gjort i dag. Jeg tenkte jo mitt, siden vi har hatt dette en stund, sier innholdsansvarlig Marius Halle i NetCom til Mobilen.no.

Selskapet innrømmer imidlertid at de ikke har like stort tilbud som det storebroren Telenor har.

- De har nok et litt mer omfattende tilbud enn oss. Vi har foreløpig bare noe DRM-fritt materiale fra EMI. Dette er det uansett ikke Telenor og NetCom som styrer. Plateselskapene bestemmer utviklingen av dette, fortsetter Halle, som regner med mer musikk uten kopisperrer.

- Nå er vi i sluttforhandlinger med Universal, men der er vi ikke helt i mål enda. Vi har allikevel de andre store aktørene, og de vil komme med DRM-fritt materiale etter hvert. Plateselskapene er positive til dette, sier han.

Bedre salg uten DRM

Tidligere har plateselskapenes bitre kamp mot piratene ført til utallige DRM-formater som har gjort det bortimot umulig å overføre musikken til andre spillere enn der den ble kjøpt. Det digitale musikksalget har da heller ikke tatt av nevneverdig. Nå har imidlertid bransjen skjønt at det kan lønne seg å fjerne sperren.

- Plateselskapene sitter nå på egne statistikker som viser at de øker salget dersom de tar bort sperrene. Vi er jo også av den oppfatning at salget vil øke når sperrene fjernes. For brukerne er dette en veldig positiv utvikling, og det er dette de vil ha. Det blir for mange begrensninger med DRM, forklarer Halle til Mobilen.no.

Vil ha bukt med piratene

At bransjen tar i bruk slike løsninger er en seier for piratene, som hele tiden har kjempet hardt mot kopisperrer. Bransjen håper allikevel at de klarer å snu utviklingen.

- Vi håper jo også vi klarer å begrense den utviklingen som har vært med piratnedlasting av musikk. Etter at vi lanserte den nye musikkbutikken har vi sett en voldsom vekst i salget. Den gamle butikken solgte 10 000 – 12 000 sanger i måneden. Nå i år ligger vi an til et sted godt over 20 000 sanger i måneden, forteller Halle.

Mer aktivitet

Hos Telenor har utviklingen gått litt raskere og i desember alene solgte Telenor 180 000 sanger via mobil og PC. Nå skal

- Telenor har vært flinke til å skape interesse for musikken sin. Vi har ikke satset så mye på dette, men vi vil ha stor fokus på musikk fremover, og folk vil se betraktelige mer musikkaktiviteter fra oss, avslutter Halle.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen