Nå kan du hviske

De fleste har opplevd hvor frustrerende det kan være å bruke mobiltelefonen i bråkete omgivelser. Personen i andre enden av røret har problemer med å høre deg, og du ender som oftest opp med å skrike inn i telefonen. Det samme problemet oppstår når du befinner deg i stille omgivelser og prøver å hviske.

Koreanske forskere har nå utviklet en ny type mikrofon som skal løse akkurat dette problemet, og hevder at man nå skal kunne fange opp hvisking selv i de mest bråkete omgivelser. Trikset er å bruke et spesielt lydfilter, der man har optimalisert radiusen til hullene i perforeringen.

Hovedproblemet med hvisking er at lyden lett overdøves av bakgrunnsstøy. Dagens mikrofoner har også en tendens til å kunstig forsterke konsonanter som 's', 't', 'p' og 'b' og gir dermed en dårlig gjengivelse av det faktiske lydbildet. Det nye filteret løser disse problemene.

Forskerene skal ha optimalisert opptaket videre ved å bruke fire forskjellige mikrofoner som peker bort fra den som snakker, noe som gjør det lettere å registrere lyd fra kilder som befinner seg nært mikrofonen og dermed gjør den nye oppfinnelsen godt egnet til bruk i mobiltelefoner.

Det gjenstår å se om den nye patenten vil komme i kommersiell bruk.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen