Nå kan du få tatovert elektroniske kretser på huden

Foto: AP

Nå kan du få tatovert elektroniske kretser på huden

Kan styre dataspill og mye annet.

En gruppe forskere har utviklet et system med avanserte kretser og elektroniske deler som lett kan la seg feste på huden og gjøre diverse oppgaver.

Hovedhensikten med Epidermal Electronic System (EES) er å overvåke blodtrykk og temperatur til pasienter på en smertefri, sømløs og trådløs måte, men det er ikke alt.

Det eksisterer også mange andre potensielle nytteområder, som for eksempel LED-tatoveringer, integrerte dataspillkontroller i kroppen, og direkte kontroll av musklene fra en datamaskin.

Som en tatovering

Det har alltid vært mulig å lime elektronikk til kroppen, men det har aldri vært spesielt behagelig for verken huden eller kretssystemet. Forskere har nå restrukturert kretser til å passe til hudens elastisitet og gjort dem såpass tynne at de kan bli festet til molekyler.

Kretssystemet kan bli påført akkurat som en midlertidig tatovering. Det blir produsert på en overflate av vannoppløselig plast, som deretter kan bli festet på huden ved hjelp av litt vann.

Kretsen forsvinner deretter gradvis av huden på samme måte som med midlertidige tatoveringer – ved hjelp av nye hudceller som erstatter de gamle.

Mange potensielle muligheter

Designen gjør at det fleksible kretssystemet kan bevege seg sammen med huden, og systemet kan også fortelle hvor mye man bøyer armen eller liknende. På denne måten kan man for eksempel plassere en krets på armen, og deretter bruke den til å styre et dataspill – noe forskerne allerede har fått til å fungere på laboratoriet.

Man kan integrere nesten hva som helst med kretssystemet, inkludert transistorer, lysdioder, RFID-tags, kondensatorer for å lagre energi, solceller til å høste energi, samt antenner for trådløs kommunikasjon og strømoverføring.

Din mening

Hva syns du om det hudvennlige kretssystemet? Hvilke muligheter kan det åpne for? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Science Magazine)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen