Nå kan blinde spille fotball

Nå kan blinde spille fotball bare ved å bruke hørselen

Ny teknologi gir synshemmede håp.

Pepsi har sponset et spennende og lovende prosjekt som heter "Sound of Football". Her får blinde og svaksynte synet "tilbake", ved at de blir orientert i rommet ved hjelp av lyd.

Nedenfor kan du se et par videoer av eksperimentet som innebar at alle spillerne fikk på seg et hodesett som dekket øynene, samtidig som det ga fra seg auditiv informasjon. På denne måten ble alle spillerne stilt på samme nivå – men med hjelp av et avansert sporingssystem.

Brukt i VM

Tracab er selskapet som står bak det høyteknologiske systemet. Det består av totalt 16 kameraer som dekker hele lengden og bredden på fotballbanen. Dette systemet ble også brukt under forrige VM i Sør-Afrika der Spania ble verdensmestere.

Et par stereokameraer er plassert i forhold til midten av banen, og fargen på draktene gjør at systemet kan skille motstandere fra hverandre. Deretter blir alle spillernes posisjoner fanget opp og gjengitt i sanntid.

All informasjon sendes så til en iPhone som er festet til hver av spillernes hodesett. Informasjonen blir videre konvertert til surround-lyd som fyller rommet rundt spilleren.

Fotball og mål fikk tilegnet unike lyder, slik at spillerne mottar ulike lyder i henhold til hva han eller hun retter hodet sitt mot. Dermed får man en viss romfølelse, selv om det fremdeles er en utfordring å orientere seg.

Fremtidig hjelp for blinde?

Denne teknologien kan muligens én dag bli brukt til å assistere blinde og svaksynte i hverdagen, og det gjenstår å se hvordan utviklingen blir.

Sjekk ut den stilige teknologien på disse videoene:(Kilde: The Sound of Football)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen