Nå får Olympus' mFT-kameraer nytt objektiv

Nå får Olympus' mFT-kameraer nytt objektiv

En rekke interessante forbedringer.

Olympus har vært mye i medias søkelys i det siste, men ikke for produktlanseringer. Det håper vi det er slutt på snart, og at dagens lansering kan være starten på slutten på. I dag slipper nemlig Olympus et nytt kitobjektiv til sine kameraer i systemet microFourThirds, nærmere bestemt M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ.

Som navnet mer enn antyder dreier det seg om et kitobjektiv som har lengre zoomområde enn de vanlige 14-42 mm i denne klassen, og både vidvinkel som tilsvarer 24 mm på fullformat samt tele som tilsvarer 100 mm er absolutt velkomment, selv om blenderverdien på sistnevnte er hele f/6.3 - en verdi vi vanligvis kun ser på tele-enden på ultrazoomobjektiver med 250 mm eller mer.

På vidvinkel er blenderverdien f/3.5, en mer normal verdi for objektiver i denne klassen.

Som vanlig for Olympus sine objektiver vil heller ikke dette ha innebygget bildestabilisator, siden Olympus sverger til å ha dette i kamerahuset og ikke i objektivet. Bruker du det nye objektivet på et av Panasonics kompatible kameraer vil du dermed ikke få stabilisering, verken i hus eller optikk.

Alt dette er imidlertid ikke det mest interessante med det nye objektivet. Olympus har nemlig utviklet M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ for å være spesielt egnet til videoopptak. Akkurat som Panasonic gjorde med sitt Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake har Olympus gitt objektivet motorisert zoom som skal sikre jevn zoomhastighet under videoopptak, noe som er svært vanskelig å få til manuelt. Olympus har imidlertid tatt konseptet et hakk lengre enn Panasonic i at de har gitt zoomen tre ulike hastigheter som brukeren selv kan velge mellom, i tillegg til at betjeningen skjer ved hjelp av en zoomring i stedet for med brytere. På toppen av det hele kan zoomringen sammen med en bryter på objektivet aktivere et eget makromodus som gir 0,72x forstørrelse med en motivavstand på 20-50 cm.

Takket være zoomringen er for øvrig Olympus-objektivet ikke spesielt lite, slik som en del andre kitobjektiver til mFT er. I bytte får man også en egen bryter på objektivet som kan brukes til å skru av autofokusen med, dersom noe skulle dukke opp og forstyrre riktig fokusering. Vi synes det ville vært mer nyttig dersom denne knappen kunne aktivere autofokusen også, men for alt vi vet er det bare en liten oppdatering som skal til.

Noe av det mest gledelige for en del brukere er kanskje at M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ får samme beskyttelse mot vær og føreforhold som Olympus tidligere bare har hatt på sine speilrefleksobjektiver i proffklassen.

Norsk pris og tilgjengelighet er ennå ukjent. USA-pris oppgis til rundt 500 dollar, og det rapporteres om at objektivet skal bli tilgjengelig der i midten av januar. I pressemeldingen vi har mottatt fra Olympus var juli oppgitt som tilgjengeligheten for Norge, men vi ser ikke helt at dette kan være riktig. Det er ingen grunn til at objektivet skal bli tilgjengelig i USA over et halvt år før Norge, og Olympus Norge undersøker saken på Akams vegne. Artikkelen vil bli oppdatert når vi vet mer.

OPPDATERING:
Objektivet kommer til Norge i februar og får en veiledende pris på kr 3495,-.

Det nye objektivet vil også kunne kjøpes i kit med ulike kameraer, men vi venter ennå på prisen på disse pakkene:

  • Olympus E-PM1 med M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ
  • Olympus E-PL3 med M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ
  • Olympus E-P3 med M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen