Nå får Nokia videotelefoni

Før jul fikk Nokia æren av å lansere den første 3G-telefonen for Telenors nye mobilnett. Den nye 6630 var imidlertid ingen fullverdig 3G-telefon, den kunne nemlig ikke brukes til videotelefoni. Nå har finnene lansert en ny modell som skal ordne opp i dette, nemlig Nokia 6680.

Dette er den hittil mest avanserte modellen vi har sett fra Nokia, i hvert fall om man ser på modeller i klassisk design og utforming. Så forventes den også å ha en utsalgspris på godt over 5000 kr når den slippes til butikkene.

Den nye modellen er utstyrt med ikke ett, men to kamera. På fremsiden finner vi et relativt svakt 0,3 megapikslers kamera, som skal brukes til å ta selvportretter og til å filme eieren når man skal ringe med videotelefoni.

Et adskillig mer velutstyrt kamera er å finne på telefonens bakside. Med en oppløsning på 1,3 megapiksler skulle det by på bilder av samme kvalitet som sin forgjenger. Denne gangen har man også fått lagt til 6x digital zoom og en blitz som skal lyse opp motiver på opp til 1,5 meters hold. Telefonen har dessuten et eget skyvedeksel som beskytter kameralinsen.

Skjermen til 6680 er et skritt fremover fra tidligere modeller. For første gang har nemlig Nokia satset på en 262.144-fargers fargedybde, som burde gi enda mer livaktige bilder enn vi har sett til nå. Oppløsningen er den samme som på alle Series 60-modeller, nemlig 176 x 208 piksler.

Velutstyrt sak
Når det kommer til funksjoner har Nokia fulgt sitt vanlige prinsipp for smarttelefoner; "alt-vi-kan-stappe-inn". Her finner man så godt som alt av teknologi og alt av muligheter vi finner i en mobiltelefon i dag.

Telefonen er basert på den samme programvaren som 6630. Helt i bunn ligger versjon 8.0 av det stadig mer populære Symbian OS, mens Nokias eget Series 60-grensesnitt driver selve menysystemet.

Fordelene ved Symbian OS er mange. Man kan kjøre flere programmer samtidig, og klippe, lime og sende data mellom disse slik vi er vant til på en vanlig datamaskin. Det finnes dessuten et utall av forskjellige programmer som kan lastes ned til telefonen for å gi den flere funksjoner.

Nokia har lagt til støtte for det meste av multimedia i 6680. Telefonen kan spille av musikk i både MP3, AAC og RealAudio-format, og kommer med stereo øreplugger til den slags bruk. I tillegg skal telefonen kunne både laste ned og streame videoklipp i MPEG-4 og 3GPP-format.

Dette ser for øvrig ut til å bli den siste modellen fra Nokia som mangler innebygget støtte for WMA og WMV-formatene til Microsoft. I fremtidens Series 60-modeller har man nemlig bestemt seg for å bruke Windows Media Player til avspilling av musikk og video.

Terminal for bredbånd
Nokia har vært en ivrig støttespiller for de nye mobilnettene, og 6680 blir nok en av selskapets velutstyrte modeller. Telefonen kan både laste ned data over det nye UMTS-nettet (384 Kbps), via den noe tregere men mer utbredte EDGE-standarden (200 Kbps) samt over GPRS (53,6 Kbps).

De høye hastighetene åpner mange muligheter. Som nevnt kan telefonen brukes til videotelefoni. Telefonen egner seg også godt som et høyhastighets modem for en laptop, og gjør det mulig å sitte midt inne i granskogen og surfe på nettet i bredbåndshastighet.

Blåtann er selvsagt på plass. Nokia har dessverre enda ikke hevet seg på den andre versjonen av standarden, som åpner for 100 meters rekkevidde, og tviholder ennå på den eldre versjon 1.2.

Blåtann gjør det mulig å bruke telefonen sammen med trådløse headsett, og er også en hendig måte for å koble seg til en laptop, håndholdt PC eller annen mobiltelefon. Nokia har også lagt ved programmet XpressPrint, som skal gjøre det til en kjapp affære å sende bilder og tekst til en skriver.

Den tunge multimediastøtten og de mange mulighetene for datautveksling som 6680 har å by på stiller selvsagt høye krav til lagringskapasiteten. Telefonen har kun et internt minne på 10 MB, men dette kan utvides ved hjelp av minnekort i Reduced Size MMC-format.

En slankere modell
Selv om 6680 har en del nye funksjoner som sin forgjenger måtte klare seg foruten, er den hakket mindre enn det 6630 var. Målene på 108 x 55 x 21 mm er for lite å regne i 3G-telefonenes verden, og vekten på 133 gram er heller ikke noen stor avskrekkelse.

Batteriet i 6680 har ikke fått noen overhaling siden sist. I likhet med sin forgjenger konker modellen ut etter kun 2-3 timers bruk i 3G-nettet, mens det mer strømsparende GSM-nettet gir 3-6 timers taletid.

I følge Nokias egen pressemelding skal 6680 være rett rundt hjørnet, med forventet tilgjengelighet i butikkene allerede i mars. Den har enda ikke dukket opp i prislistene til noen av de norske nettbutikkene.

PS: Nokia har også lansert en billigere søstermodell kalt 6681. Denne er strippet for 3G-støtte og har heller ikke noe kamera på forsiden. Modellen er prikk lik storebroren i utforming, både når det gjelder størrelse og vekt. Prisen er ventet å ligge på rundt 4500 kroner her til lands.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen