(Foto: Hal Bergman / Istockphoto)

Nå får mobilen Dolby

Hvis du ikke synes det er god nok lyd i mobiltelefonenes musikkspiller idag, kan du glede deg til produsentene tar i bruk Dolbys musikkteknologi i mobilene sine.

Dolby, som er bransjestandard for vanlige høyttalere, har nemlig utviklet teknologi som gjør det mulig å høre på musikk i simulert kringlyd på mobilen.

Mobiltelefoner vil i fremtiden kunne få et eget Dolby-stempel som skal vise at lyden du hører er behandlet av Dolbys lydbehandlingsteknologi, som innebærer støyreduksjon og komprimering av musikk uten tap av kvalitet.

Redder høye frekvenser

En av funksjonene i selskapets nye komprimeringsteknologi er såkalt "Sound Space Expander", som gjør at du får et bredt lydbilde selv gjennom små de små høyttalerne i mobilen. En teknologi kalt "High Frequency Enhancer" er også på plass, som sikrer at de høye frekvensene i musikken ikke blir borte. Det skal sørge for at du vil høre langt flere detaljer i musikken enn du gjør med mobilen idag.

Ifølge Mobilen har Dolby kjøpt opp selskapet som utviklet musikkformatet AAC+. Denne standarden kan spilles av de aller fleste mobiltelefoner idag. Musikkfiler i AAC+-format er er komprimert til lavere bitrate enn for eksempel MP3, slik at hver sang tar mindre plass.

Bare programvare

Dolbys nye teknolgi er kun programvare. Du vil likevel ikke få lastet ned programvaren til mobilen din. Jonas Rödén i Dolby forklarer det med at selskapet er redd programvaren ikke vil fungere på alle telefoner, noe som kan gi lydspesialisten dårlig rykte.

Det finnes allerede mobiler med Dolbys kringlyd i salg, nemlig FOMA SH905i og FOMA SH905iTV. Disse er imidlertid laget av den japanske mobilprodusenten NTT DoCoMo.

(Kilder: Twice, Idealo, Mobilen.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen