Nå er turbo-3G her

Den nye teknologien som gir bredbåndshastigheter i mobilnettet heter HSDPA.

HSDPA er i praksis en oppgradering av
3G, og gir – teoretisk - hastigheter på opp til 3,6 megabit i sekundet.

Til sammenlikning gir vanlig 3G deg en maksimal hastighet på 356 kilobit i sekundet, HSDPA er altså rundt 10 ganger kjappere enn vanlig 3G.

Demonstrerte live
Under dagens presentasjon klippet NetCom-sjef August Baumann høytidelig kabelen og streamet Autofils Jan Erik Larsen live via mobilnettet.

Kvaliteten på klippet var meget bra, og viser i praksis hvor høy hastighet HSDPA kan gi oss. Forsiden på VG lastet like raskt som om du satt hjemme på
ADSL-linjen din, i motsetning til siden som kjørte via 3G – hvor bildene henger og det tar lang tid å laste hele siden.

- I tillegg til at hastigheten er svært raskt er også responstiden mye lavere, noe som kanskje er enda viktigere enn hastigheten når du skal lese nettsider, sier Arne Igesund, tjenestesjef for data.

I livetesten viste det seg at hastigheten på nettet som Netcom har oppe i dag er på 1950 kbps, mot 3G-nettet som hadde 370 kbps.

Ikke helt som bredbånd
Bredbåndshastighetene til tross, du vil ikke oppleve samme hastighet og stabilitet som du gjør hjemme.

I motsetning til linjen til huset eller leiligheten din, som du selv disponerer alene, må du i mobilnettet dele ressurser med andre og tale og vanlig 3G-trafikk blir prioritert.

Du vil oppleve svært god kvalitet når du er nær en sender, og antall brukere i nærområdet ditt vil også påvirke ytelsen. Med andre ord – nyttårsaften vil du neppe kunne se fyrverkeriet på streaming via HSDPA på grunn av den enorme trafikken i nettet nettopp denne dagen.

Netcom tror farten i gjennomsnitt i år vil ligge mellom én og to mbps – samme hastighet som mange har på bredbåndet sitt hjemme - men innendørs og ved dårlig signalkvalitet vil du falle ned til 500 kbps. Neste år regner Igesund at hastigheten kommer opp mellom to og tre mbps.

- Brukeren vil føles som om du sitter på et vanlig trådløst nett, sier Igestad.

Mager dekning foreløpig

Er du NetCom-abonnent og har et PC-kort eller en mobil som støtter HSDPA-teknologien, kan du surfe på turbonettet allerede i dag. Vel og merke om du bor i nærheten av én av de 11 basestasjonene som er utbygd med teknologien per i dag, og som dekker Ullevål, Torshov, Nydalen.

Fra og med mai utvides dette til også å gjelde for resten av Oslo innenfor ring 3.

- Vi bygger videre ut i områder hvor datatrafikken er størst i løpet av 2007, det vil si bykjerner og næringsområder i de største byene – Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, sier Igestad.

Telenor kommer etter

Med denne lanseringen slår NetCom sin erkerival Telenor med å åpne nettet sitt for mobilbredbånd.

- Vi har registrert at NetCom har kommet med sitt HSDPA-tilbud i dag. Som kjent har Telenor allerede bygd ut flere piloter, blant annet på Fornebu, og har allerede bedriftskunder inne på  en kommersiell pilot. HSDPA er det neste logiske skrittet for Telenor, og vi vil i løpet av året også lansere denne tjenesten, sier Arild S. Johannessen, informasjonssjef bedrift i Telenor til Teknofil.no.

Han vil også gi HSDPA til en større andel av Norges befolkning.

- I motsetning til NetCom ønsker vi i Telenor å ha bygget ut en større dekning enn bare innefor ring 3 i Oslo før vi åpner for et større pulikum, sier Johannessen.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen