Nå er Nokias nye menyer her

S60 5th Edition

S60 5th Edition er den fjerde "fullblods oppgraderingen"av Nokias menysystem for smarttelefoner. Den største forskjellen fra tidligere versjoner er at det nå er skreddersydd for trykkfølsomme skjermer.
Menysystemet er på plass i det første helhjertede forsøket Nokia gjør på å lage en trykkskjermtelefon: 5800. Denne kommer på markedet før jul.
Og for deg som lurer: Nei, det finnes ingen S60 4th Edition, og det vil heller ikke komme noen. Årsaken er enkelt og greit at 4 er et ulykkestall i flere asiatiske land, og få produsenter bruker dette tallet i produkter ment for det globale markedet.

I går tok Nokia for alvor steget inn i trykkskjermsjangeren, og lanserte 5800. I likhet med HTC, som i sin tid optimaliserte telefonene sine for fingernavigering ved å lage Touch Flo, har også Nokia satset på et eget grensesnitt for trykkskjermer: S60 5th Edition.

Målet med de nye menyene er at du skal kunne legge bort den knotete pekepennen, og heller styre mobilen med fingrene. Dermed går Nokia i konkurranse med telefoner som HTC Touch Pro, Apple Iphone, Samsung I900, LG KC910 og Sony Ericsson Xperia X1.

Større avstand mellom ikonene

Alle som har prøvd å bruke fingrene på trykkskjermtelefoner som er beregnet for bruk sammen med pekepenn, vet at tettpakkede menyikoner ikke fungerer. En av de mest åpenbare justeringene i Nokias nyeste menysystem er at menyene har blitt hakket luftigere, med mer plass mellom hvert menyvalg.

S60 3rd Edition(t.v.) og 5th Edition.
S60 3rd Edition(t.v.) og 5th Edition.

Et annet vesentlig punkt for at en trykkskjerm skal føles naturlig å bruke, er at du får respons fra telefonen når du navigerer. De nye S60-menyene gir tilbakemelding i form av vibrasjoner der du trykker, noe som gir en følelse av å trykke på "ekte" taster.

Støtte for bevegelsessensorer er også en viktig del av grensesnittet. Å kunne snu på telefonen for å skifte mellom stående og liggende skjermformat kommer godt til nytte dersom du skal se video, surfe på nettet eller gjøre andre ting som egner seg best når du har mer bredde i bildet (og vice versa).

I motsetning på tidligere modeller med bevegelsessensorer, der funksjonen har vært bundet til produsentens egne verktøy, vil programutviklere nå kunne skrive programmer som benytter mulighetene som ligger i denne teknologien. Dette vil høyst sannsynlig resultere i flere spill og programmer som kan styres ved å bevege på telefonen.

Flere forskjellige skrivemetoder

Som erstatning for vanlige nummertaster byr S60 5th Edition på fire forskjellige måter å skrive inn tekst på. Du har to forskjellige fulltastatur å velge mellom – ett for bredskjerm og ett for stående skjerm – i tillegg til vanlige nummertaster.

Du kan også bruke pekepennen og skrive bokstaver direkte på skjermen, takket være støtte for håndskriftsgjenkjenning.

Bilder og video veier tungt

Multimedieinnhold har i løpet av de siste årene gått fra å være en sjelden ekstrafunksjon til å bli noe "alle" har på telefonene sine. Den nye S60-versjonen har tatt høyde for dette, og har en rekke funksjoner for å gi brukeren lettere tilgang til bilder, video og musikk. For eksempel har du en egen mediemeny på skrivebordet med snarveier til de forskjellige mediefilene dine.

I bildegalleriet kan du se miniatyrversjoner av av bildene dine, og trykke på bildet for å se det i større versjon. Du har også muligheter til å vise slideshow i fullskjermmodus, noe som burde funke bra på de store skjermene vi vil se på S60 5th Edition-modellene.

Menysystemet byr også på innebygget bilderedigering, noe som skal være standard i alle kommende Nokia-modeller med trykkskjerm.

I forrige versjon av S60 fikk du muligheter for å vise et bredere utvalg av nettsteder med innhold skrevet i Adobe Flash 8-standarden (for eksempel Youtube), takket være støtten for Flash Lite 3.0. Denne støtten er ikke helt uventet også på plass i 5th Edition, og vil nok for mange være et solid argument for å velge en S60-modell fremfor Iphone, som foreløpig ikke støtter Flash.

S60 5th Edition skal ellers ha bedre ytelse og være mer batterivennlig enn tidligere versjoner.

Vi kommer for øvrig med en sniktitt på Nokia 5800 i løpet av dagen, og vil etterhvert også publisere en artikkel der vi går mer detaljert gjennom det nye menysystemet.

(Kilder: technology.com, nokia.com, infosync.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen