Nå er Google-OS lansert

Android

Android er en Linux-basert mobilplattform. Deler av av plattformen er gratis programvare tilgjegelig under Apache open source-lisens.

Bak Android står Open Handset Alliance (OHA), som består av 34 maskinvare- og programvareprodusenter og operatører.

Det har lenge blitt spekulert i om Google skulle lansere sin egen mobiltelefon. Dette ser foreløpig ikke ut til å skje.

Les mer om Android på Wikipedia »

Android

Android er en Linux-basert mobilplattform. Deler av av plattformen er gratis programvare tilgjegelig under Apache open source-lisens.

Bak Android står Open Handset Alliance (OHA), som består av 34 maskinvare- og programvareprodusenter og operatører.

Det har lenge blitt spekulert i om Google skulle lansere sin egen mobiltelefon. Dette ser foreløpig ikke ut til å skje.

Les mer om Android på Wikipedia »

Google har sluppet katten ut av sekken, og lanserte i går kveld en ny mobilplattform.

Plattformen har fått navnet Android, og er basert på Linux. Android skal være et operativsystem på linje med Symbian-variantene S60 og UIQ, og Windows Mobile.

Android-plattformen består av en programvarepakke som inkluderer operativsystem, grensesnitt (som S60 og UIQ er grensesnitt påpå Symbian OS), og programmer.

Tanken er at dette skal være en åpen plattform som kan brukes fritt av alle mobilprodusenter som ønsker det.

I samme åndedrag annonseres alliansen Open Handset Alliance (OHA). OHA-medlemmene skal utvikle programvare og telefoner til Android-plattformen.

HTC og Motorola med på laget

En rekke størrelser i mobilbransjen er med på skuta. Deriblant mobiloperatøren T-Mobile, maskinvareleverandøren Qualcomm og mobilprodusentene HTC og Motorola.

Store aktører i mobilmarkdet som Nokia, Sony Ericsson og Microsoft er ikke med i OHA.

HTC er det eneste selskapet som har forpliktet seg til å lansere mobiltelefoner med det nye operativsystemet. Disse telefonene skal dukke opp på markedet mot slutten av 2008.

I dag er HTC verdens største leverandør av Windows Mobile-baserte telefoner.

Påvirker ikke Microsoft-samarbeid

I et intervju med MSmobiles.com sier visesalgs- og markedssjef i HTC America, Jason B. Mackenzie, at Android-samarbeidet ikke kommer til å påvirke selskapets forhold til Microsoft.

- Jeg kan garantere 150 prosent sikkert at HTC vil fortsette å satse på Microsoft-produkter. Vi skal fortsette å innovere på denne plattformen, sier Mackenzie.

Han forteller at Android og Windows Mobile vil leve side om side i selskapets portefølje. Videre sier Mackenzie at det kan bli mulig å gi brukerne valget mellom å gå for Windows Mobile eller Android når de skal kjøpe telefoner i fremtiden, selv om dette ikke er bestemt.

Hør også: Hele intervjuet »

- Ikke imponert

En av de som er skeptiske til Googles lansering, er Information Week-blogger Mitch Wagner. Han er imidlerid spesielt imponert over Googles lansering. Han omtaler Android som "Den beste vaporware-smarttelefonen noensinne", og at lanseringen hadde "mindre substans enn et moteshow på en nudistkoloni". Kritikken går på at det ikke foreligger noen mobiltelefoner, Android er ikke kodet, og at alliansen OHA mangler de fleste store mobilprodusentene. For eksempel er verken Nokia, Symbian, Rim eller Microsoft med i OHA.

Microsoft er heller ikke særlig imponert over Android. Ifølge Information Week skal Windows Mobile-sjef Scott Rockfeld ha sagt at de ikke er overrasket.

- [Android] er ikke nytt eller revolusjonerende heller. Det er på en måte det samme Windows Mobile har gjort de siste fem årene, sier Rockfeld til Information Week.

På spørsmål om Microsoft er interessert i å bli med i Android-samarbeidet, ler Rockfeld, og svarer:

- Vi ble ikke invitert.

Han legger til at Microsoft allerede har et bredt samarbeid med 48 mobilprodusenter, 160 operatører og flere tusen uavhengige programvareutviklere.

Utviklerverktøy neste uke

Allerede neste uke skal OHA lansere utviklerverktøy (SDK) for Android-plattformen. Først da blir detaljene rundt operativsystemet kjent.

Google har naturlig nok store forventinger til det nye operativsystemet.

- Dagens annonsering er mer ambisiøs enn enhver ”Google Phone” pressen har spekulert i de siste ukene. Vår visjon er at den kraftige plattformen vi røper vil styrke tusenvis av ulike telefonmodeller, sier Eric Schmidt, styreleder og administrerende direktør i Google, i en pressemelding.

Ikke første Linux-samarbeid

OHA er for øvrig langt fra den første Linux-alliansen mobilbransjen har sett. Sommeren 2006 gikk blant andre NEC, Samsung og Motorola sammen om å lage en Linux-plattform. Året før der igjen gikk norske Trolltech, Motorola og MontaVista Software sammen om Mobile Linux Initiative. I tillegg har flere mobile Linux-operativsystemer sett dagens lys, uten at vi har opplevd noen form for Linux-skred i mobilverdenen.

I dag er det først og fremst Motorola som produserer Linux-baserte telefoner, uten at disse er åpne for modifikasjoner. En av de få åpne Linux-telefonene som i dag fås kjøpt er Neo1973.

Hvorvidt Android koker bort i kålen gjenstår å se. En ting som er sikkert er at operativsystemet har en tung konkurranse foran seg om målet er å danke ut Symbian og Windows Mobile. Symbian har i dag 72,4 prosent av smarttelefonmarkedet, mens Windows Mobile sitter på 6,1 prosent.

(Kilder: MSmobiles.com, Theregister.com, Informationweek.com, Wikipedia.org pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen