Nå er bredbånd en rettighet

Nå er bredbånd en rettighet

Det har FN bestemt.

Kommunikasjon er ikke bare et menneskelig behov – det er også en rettighet. For FN betyr dette at tilgangen til Internett via bredbånd verden over også er en rettighet, og vil sammen med ledende bransjeorganisasjoner arbeide for å få til dette i praksis.

Dette har kommet frem i dokumentet The Broadband Challenge, som ble utredet under årets ITU World Telecom.

Fem mål

ITU World Telecom er en stor utstilling og konferanse som blir arrangert hvert fjerde år av International Telecommunications Union (ITU). Under årets konferanse organiserte FN-organet Broadband Commission for Digital Development toppmøtet Broadband Leadership Summit i samarbeid med ITU.

Her kom det frem at ITU vil arbeide videre med å øke tilgangen til bredbånd internasjonalt. I dokumentet har det blitt formulert fem mål for globalt bredbånd:

1) Minst halvparten av utviklingslandenes befolkning og 40 prosent av husholdningene må ha tilgang til bredbånd innen 2015, og at dette må være til en overkommelig pris.

2) Bransjen må utvikle innovative forretningsmodeller for å realisere denne visjonen.

3) Regjeringer må gjøre bredbåndspolitikk universell og utvikle rammeverk som gir bransjen et stabilt arbeidsområde slik at de kan utvikle nødvendige produkter.

4) Regjeringer må utvikle Internett-baserte helsetjenester og utdanning på nasjonalt nivå som stimulerer etterspørsel for bredbånd.

5) Regjeringer og det sivile samfunnet bør komme i samtale for å stimulere produksjon av lokalt innhold, og utvikle tjenester og applikasjoner på lokale språk for en inkluderende digital verden.

– Færre reguleringer

Generalsekretær i ITU, Hamadoun Touré, sier at det er fullt mulig å oppnå disse målene, såfremt det finnes politisk vilje og engasjement fra nasjonale myndigheter. En annen forutsetning er at statlige myndigheter klarer å etablere partnerskap med den private sektoren.

ITU har i en årrekke presset på for mindre statlig regulering innen telekommunikasjon. De oppfordrer myndigheter over hele verden for å legge forholdene til rette slik at bedrifter kan sette opp virksomheter innen bredbånd og andre tjenester.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen