Dette spøkes det ikke om på Apples julebord.
Dette spøkes det ikke om på Apples julebord. (Bilde: Symbian Foundation)

Nå eier Nokia hele Symbian

Nokia kjøper opp Symbian

I sommer kom nyheten om at Nokia ville kjøpe ut de andre eierne i Symbian. Nå er avtalen omsider i boks.
Produsenten gjorde det tidlig klart at de vil gjøre operativsystemet åpent for alle gjennom den nystartede organisasjonen Symbian Foundation.
Kildekoden for operativsystemet skal gjøres gradvis tilgjengelig for allmennheten, slik at alle som har de rette kunnskapene kan bidra til å gjøre Symbian bedre.
Styret i Symbian Foundation består av AT&T, LG, Motorola, Nokia, NTT Docomo, Samsung , Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments og Vodafone.
Målsetningen er å ta de beste elementene fra de eksisterende Symbian-grensesnittene, og sy det sammen til en felles universalplattform. Hvordan det endelige resultatet blir får vi sannsynligvis se før 2010 er omme.

24. juni i år kom den oppsiktsvekkende nyheten om at Nokia ville kjøpe ut resten av Symbian-eierne. Enda mer oppsiktsvekkende var nyheten om at produsenten deretter ville gjøre operativsystemet helt åpent, og la alle medlemmene i Symbian Foundation ta det i bruk i mobilene sine.

Nå skal papirmølla som følger et slikt oppkjøp være overstått, og Nokia er den offisielle eieren av Symbian.

Hva skjer nå?

Alle produsentene som er medlem i Symbian Foundation har forpliktet seg til to ting: De skal betale en symbolsk sum for retten til å bruke plattformen, og de skal bidra til å utvikle den.

At de fem største mobilprodusentene i verden nå plutselig spiller på samme lag, og i tillegg inviterer kyndige programmerere på gutterommet med på dugnaden, betyr at vi får en ny mobilplattform, med elementer fra både S60, UIQ og snacks fra NTT Docomos MOAP-menysystem.

Arbeidet med den kommende plattformen starter allerede i begynnelsen av 2009, og første versjon av operativsystemet skal være på plass i mobiltelefoner et drøyt år senere.

(Kilder: Symbian Foundation)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen