Nå blir mobilene smartere

Nå blir mobilene smartere

Kanskje har du en smartmobil allerede, eller i alle fall en mobiltelefon med mange smarte funksjoner. For mens salget av vanlige mobiltelefoner flater ut, øker etterspørselen etter smartmobiler som aldri før.

Veksten i smartmobilmarkedet er på hele 40 prosent årlig, mer enn det dobbelte av vekstraten for de øvrige mobiltelefonene. Og i årene som kommer vil forskjellen bare bli tydeligere, om vi skal tro analytikerne i Informa Telecoms & Media. 

Varig utvikling
Og mens dette er tall som viser den globale utviklingen er trendene her på berget ikke mindre tydelige. Salget av mobiltelefoner med Windows operativsystem er mer enn doblet fra i fjor, samtidig som det oppleves en sterk vekst også for mobiltelefoner med den dominerende smartmobilplattformen Symbian Series60 (Nokia) og Symbian UIQ (Sony Ericsson).

Veksten for smartmobiler er ventet å vare i alle fall til 2011, mens salget av vanlige mobiltelefoner er ventet å falle fra neste år, i følge rapporten fra Informa Telecoms & Media.

Likevel må vi vente enda noen år før smartmobiler blir like vanlige som andre mobiltelefoner. I 2011 vil det fremdeles bli solgt tre vanlige mobiler for hver smartmobil, tror analytikerne. På verdensmarkedet er det ventet minst vekst for vanlige mobiltelefoner, mens funksjonsrike mobiler har en forventet vekst på rundt 20 prosent årlig frem til 2011. Salget av enkle mobiler er ventet å synke fra 2010.

Forskjellene
Smartmobil: Mobiltelefon med åpent operativsystem. Kan kjøre ulike programmer på samme måte som en PC. Dagens smartmobiler har operativsystem fra Symbian, Microsoft eller Palm. Det finnes også smartmobiler basert på Linux, men ingen slik mobiltelefon selges i dag her i Norge. Flere av modellene har WiFi og 3G i tillegg til vanlig GSM-mobiltelefoni.

Funksjonsrik mobiltelefon: Mobiltelefon med rask dataoverføring (ofte 3G), kraftig prosessor, multimediespillere, HTML-nettlesere, e-postprogram, minnekort og mulighet for å kjøre programmer skrevet i Java. Ofte også FM-radio og kamera med flere megapiksler oppløsning.

Vanlig mobiltelefon: Mobiltelefon med relativt enkelt kamera, MMS og mediespillerfunksjonalitet. Minnekort er i ferd med å bli vanligere også i denne gruppen. 

Enkel mobiltelefon: En mobiltelefon med lav pris og få funksjoner. Kan ha enkelt kamera. Sort/hvitt- eller enkel fargeskjerm. Lite minne, ingen mediespiller. Selges vesentlig i utviklingsland. Ikke så populære blant operatørene i vestlige land, fordi de genererer mindre omsetning per bruker enn de mer funksjonsrike modellene.

NB! Grensen mellom de ulike klassene er glidende, og en del modeller vil kunne havne i gråsonen mellom to klasser.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen