Nå blir det virkelig skummelt å være pirat
Teknofil

Nå blir det virkelig skummelt å være pirat

Som et ledd i offentlige myndigheters kamp mot ulovlig fildeling, ligger det an til en vesentlig innskrenkning av rettigheter og bevegelsesfrihet på nett for en stor del av verdens Internett-brukere.

I USA er en ny lov i ferd med å bli vedtatt i senatet, og denne skal gjøre det mulig å stenge nettsider i andre land som amerikanerne mener krenker deres opphavsrett.

I Europa jobber EU-kommisjonen med å stramme inn lovgivningen i medlemslandene slik at Internett-leverandører kan bli pålagt å holde bedre oversikt over hva deres brukere holder på med, og eventuelt kaste dem ut ved lovbrudd.

Staten som direkte aktør

Den spanske staten går enda litt lengre enn resten av EU, og er i ferd med å innføre en kontroversiell antipiratlov. Ifølge denne loven skal staten selv ha mulighet til å stenge nettsider som blir brukt til ulovlig fildeling.

Den franske tre-slag-ut-loven er også blitt vurdert innført av EU-kommisjonen, men kilder har fortalt at man ikke anser det som sannsynlig at denne loven blir gjennomført internt i kommisjonen.

Folkelige protester

USA har et enda mer omfattende angrep på pirater på lager – IP Protect-loven er under vurdering av senatet og skal blant annet forby nettleverandører å gi båndbredde til sider som har materiale som bryter med opphavsretten.

Loven skal videre sørge for at reklamefirmaer, søkemotorer og kredittkortbedrifter ikke får lov til å handle med de aktuelle nettsidene, hvis disse driver på med såkalte rettighetskrenkende aktiviteter.

De nye lovene møter en god del motstand blant folk. I Spania har for eksempel store deler av landets ungdom protestert mot regjeringens kontroversielle antipiratlover, og det er ventet at det skal bli flere verden rundt etter hvert som lovene trer i kraft.

Din mening

Hva syns du om innføringen av de nye antipiratlovene? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilder: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen