(Bilde: iStockphoto/17683013, Wikipedia Commons)

Nå vil EU slå tilbake mot NSA

Foreslår å opprette eget spionbyrå.

NSAs enorme overvåkningsprosjekt, hvis omfang kontinuerlig rulles ut, har provosert mange og enhver. Det gjelder ikke minst den mektige EU-unionen, som er ett av utallige ofre for NSAs umettelige nysgjerrighet.

Da det ble kjent at NSA hadde spionert på EU uttrykte presidenten i Europaparlamentet både «sjokk» og «dyp bekymring», og nå går en annen høytstående EU-representant enda lenger med et ganske ambisiøst forslag.

Vil ha et europeisk «NSA»

Nettstedet ZDNet rapporterer at EUs justiskommisær og visepresident Viviane Reding nå tar til orde for at EU burde opprette en egen, sentral etterretningstjeneste.

Det var i et intervju med greske medier at Reding lanserte idéen. Hun mener det er viktig å få på plass en «motvekt» til det amerikanske byrået.

– Jeg vil benytte denne anledningen til å forhandle frem en enighet om sterkere etterretningssamarbeid mellom EU-landene, slik at vi kan snakke til USA med en sterk, felles stemme. Mitt langsiktige forslag er derfor å opprette en europeisk etterretningstjeneste innen år 2020, sa Reding i intervjuet.

Uvisst hva Storbritannia mener

Siden EU mangler en slik tjeneste er det foreløpig opp til hvert enkelt land å ordne opp i NSA-problematikken. Det har blant andre Tyskland gjort ved å sende over etterretningsoffiserer til Washington, etter det ble kjent at NSA har avlyttet landets forbundskansler Angela Merkel.

For øvrig har EU allerede svart på overvåkningen fra NSA ved å midlertidig suspendere delingen av finansielle data med USA.

Det som kan bli spennende er hvordan EU-landet Storbritannia vil stille seg til et europeisk etterretningsbyrå. Storbritannia har som kjent samarbeidet aktivt med NSA gjennom sitt eget byrå GCHQ.

En ung brite slo også nylig tilbake mot USA:
Sto bak massiv hacking av statlige nettverk »

(Kilde: ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen