Dette er en av dronetypene som Kmel Robotics har utviklet hittil.
Dette er en av dronetypene som Kmel Robotics har utviklet hittil. (Bilde: Kmel Robotics/YouTube)

Nå vil brikkeprodusenten Qualcomm opp i luften

Gikk nylig til innkjøp av selskap som lager avanserte droner.

Teknologibransjen er som kjent i en stadig rivende utvikling, noe som tvinger mange av de store IT-selskapene til å omstille seg for å henge med svingene. Den kjente mobilbrikkeprodusenten Qualcomm har også måttet ta grep og kunne i desember at selskapet skulle si opp flere hundre ansatte for å effektivisere virksomheten.

Nå melder nettstedet Fudzilla om et nytt fremstøt fra selskapet som skal gi den sterkt konkurranseutsatte aktøren flere bein å stå på. Qualcomm har nemlig anskaffet seg et selskap som utvikler droneteknologi, nemlig Kmel Robotics.

Lager droner med avanserte bevegelser

Det er ikke så mange detaljer som er kjent om oppkjøpet ennå. Qualcomm har foreløpig ingen pressemeldinger på sine hjemmesider, og Kmel Robotics selv kun har en kort beskjed på sin hjemmeside hvor oppkjøpet bekreftes.

Kmel Robotics er et lite og relativt nystartet selskap som ble etablert i 2011 av Alex Kushleyev og Daniel Mellinger. Selskapet spesialiserer seg på droner med flere rotorer og som er i stand til koordinerte, avanserte oppgaver. Det er altså i utgangspunktet ikke snakk om vanlige kameradroner.

Selskapet har lagt ut videoer av dronene på YouTube, blant annet en video som viser biologi-inspirerte «svermer» av små droner som flyr i formasjon og utfører svært presise, koordinerte manøvre. Systemet fungerer ved at dronene bruker et nettverk av infrarøde sensorer plassert rundt i rommet til å orientere seg på egen hånd.

Har allerede laget «smarte» databrikker

Det er ennå uklart akkurat hvilke planer Qualcomm har for teknologien. Selskapet har imidlertid begynt å satse på robotteknologi allerede for en stund siden. I 2013 meldte vi for eksempel at selskapet hadde utviklet en «intelligent» databrikke som fungerte ved å etterligne menneskehjernen.

Man skal dermed ikke se bort fra at det nyeste oppkjøpet er et ledd i det videre arbeidet med å utvikle smart robotteknologi. På Kmel Robotics' hjemmeside skriver grunnleggerne av selskapet at de er svært begeistrede over oppkjøpet og at de ser frem til å ta den flyvende robotteknologien til det neste nivået, noe som altså kan bety at vi har spennende ting i vente.

Videoen av Kmel Robotics' «svermdroner» kan du se under. 

Lurer du på akkurat hvordan droner fungerer? Dette er teknologien som får dem til å holde seg i luften (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen