Nå vet vi mer om Googles spillstrømmingstjeneste
(Foto: Google)

Nå vet vi mer om Googles spillstrømmingstjeneste

Google Stadia vil tilby flerspillerfunksjonalitet, og kommer til flere telefoner enn Pixel-telefonene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Google Stadia er et navn du bør merke deg, for det kan fort ende opp med å bli like kjent som Sonys PlayStation- og Microsofts Xbox-merkevarer. Stadia er Googles spillstrømmingstjeneste, myntet på de samme kundene som i dag kjøper konsoller og datamaskiner for å spille på. I stedet for en fysisk enhet vil all spillingen strømmes over nettet, fra Googles spesialbyggede servere.

Nå har Google kommet med flere detaljer rundt nøyaktig hva slags muligheter og rettigheter Stadia vil gi deg, ifølge 9to5google. Det mest spennende er nok bekreftelsen om at flerspillermodus vil bli mulig.

Dermed vil du og en vennegjeng på opp til fire stykker koble sammen fire Stadia-kontrollere og delta i klassisk sofaspilling – med ett abonnement. Dette var det knyttet stor usikkerhet til, ettersom strømmekonseptet gjør nettopp slik funksjonalitet noe vanskeligere å få til. Men det krever altså at du har fire unike Stadia-kontrollere. 

– Har du kjøpt et spill, eier du retten til å spille det

Den nye informasjonen kommer i stor grad fra at Google oppdaterte hjelpesidene på Stadia-nettsiden. En annen viktig ting vi kan lese ut i fra denne siden er at du vil eie retten til å spille det.

Eller, sagt enklere: Google garanterer at dersom et spill skulle forsvinne ut av Stadia-butikken (for eksempel hvis en utvikler trekker seg fra samarbeidet med Google) så vil eksisterende eiere fortsatt beholde tilgangen.

Dette er et viktig moment for en tjeneste som tross alt er abonnementsbasert. Det finnes nok av eksempler på filmer på Netflix og sanger på Spotify som har forsvunnet ut av tjenestene for aldri å komme tilbake igjen, så at det kan skje hos Stadia er ikke usannsynlig. Stadia skiller seg imidlertid ut ved at abonnementskostnaden ikke er den eneste utgiften du vil ha.

Stadia ble først avslørt 6. juni på et eget Google-event, og overrasket da mange ved å ikke tilby en ren abonnementstjeneste lik Spotify gjør for musikk og Netflix gjør for serier. Derimot vil du også måtte kjøpe hvert enkelt spill du ønsker å spille, foruten Destiny 2 som vil være gratis for alle. 

Bruker Bluetooth, Wi-Fi og USB Type-C

Chromecast Ultra og Stadia-kontrolleren. Foto: Google

Google oppdaterte også tilkoblingsbeskrivelsen for Stadia-kontrolleren på hjelpesidene. Av dette fremgår det at blåtann vil være et krav for å sette opp kontrolleren, hvorpå den deretter går over i Wi-Fi-modus for strømming av spill. Du vil imidlertid også kunne koble kontrolleren til en telefon, et nettbrett eller en PC ved hjelp av en USB Type-C-kabel. Du vil da kunne strømme spill direkte til enheten.

Ved lansering er det imidlertid kun Googles egne Pixel-telefoner (og bare nyeste generasjon) som vil kunne benyttes, samt nettbrett/datamaskiner med Chrome OS. Ikke veldig mye, altså.

Google lover imidlertid at dette senere vil utvides til å gjelde flere enheter, og at spillkjøp vil kunne gjennomføres fra enheter som kjører minst iOS 11 eller Android 8.0. For øvrig vil du kun trenge en Chromecast Ultra og internett for å spille på en hvilken som helst PC-skjerm eller TV.

Google Stadia lanseres i november.

Vil du vite mer om Stadia?
Her fikk vi vite alle prisene for tjenesten, blant annet »

(Kilde: 9to5google, Google, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen