×
Denne siden inneholder annonselenker
Nå tømmes lageret for å gjøre plass til alle CES-nyhetene!

Nå tømmes lageret for å gjøre plass til alle CES-nyhetene!

Det er ikke bare enkelt å holde styr på 60.000 kvadratmeter med varer.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.

Expert på CES 2017

Vi er tilstede på verdens største teknologimesse, Consumer Electronics Show i Las Vegas. I løpet av denne uken vil store og små produsentene fra hele verden samles her, for å vise frem hva du har i vente det kommende året. Kort og godt er det her vi først ser alt nytt som du kan plugge strøm i.

Jobben med å levere varer til over 100 fysiske butikker over hele landet og samtidig sende ut tusenvis av produkter som bestilles over nettet, er naturligvis en enorm logistisk utfordring. Presset er stort og tempoet er høyt til enhver tid, men kanskje enda mer nå om dagen.

Denne uken er det tid for verdens største teknologimesse, og det er ikke lenge til vi får vite mer om hvilke produkter som skal lanseres det kommende året! Teknologimessen CES avholdes i Las Vegas denne uken, og her skal produsentene, store og små, endelig dra sløret av sine nyvinninger.

Ett megalager for tre land

Nye produkter krever plass, og få vet like mye om hvor krevende det er enn Per Øyvind Sørsveen. Han har ansvaret for det enorme lageret til Expert. Med butikker over hele Norden, ligger det nye, toppmoderne hovedlageret midt i Sverige i nærheten av byen Jönköping.

Fysisk sett er lageret enormt, med hele 60 000 kvadratmeter gulvareal. Om det befant seg i Norge ville det vært et av de aller største byggene i landet, ifølge Sørsveen. Også i Sverige anses lageret for å være massivt.

Det er gode grunner til at lageret er lokalisert akkurat der det ligger:

– Vi startet med sentrallager for å dekke Norden for to og et halvt år tilbake. Utgangspunktet var å ha det på et område som dekker alle tre land samtidig på best måte, når det gjelder transport. Den beste måten var å sentralisere lageret, forteller Per Øyvind.

Tidligere hadde Expert egne lagre i hvert land, men etter en omfattende vurdering ble det bestemt at den beste løsningen var å plassere ett gigantisk lager midt mellom landene, samtidig som infrastrukturen er eksepsjonelt velutviklet.

– Her er det er veldig gode forbindelser med jernbane, containere kan komme rett fra båter og det er lett å komme til med trailere. Vi pleier å si at nordmenn er født med ski på beina, men mange svensker er født med truckførerbevis, sier Per Øyvind med en smil.

Enormt mye elektronikk

Et så stort område innebærer selvsagt at vareflyten må være mest mulig effektiv. Sørsveen forteller at dersom det er snakk om veldig attraktive produkter som virkelig haster, så tar det seks timer fra de ankommer lageret til de kan sendes ut. Når det er store, ettertraktede lanseringer, er hele prosessen nøye planlagt på forhånd og ned til minste detalj:

– Alt er booket på tid, alle de involverte står klare til å ta i mot varene, de har sine faste tider og sine oppgaver. Vi må dirigere trailere, laste av, veie og måle alt som kommer inn, og det spiller ingen rolle om det er vaskemaskiner eller mobildeksler, forteller Sørsveen.

I høysesonger, som romjulssalget og etter nyttår, jobbes det så å si døgnet rundt, sier lagersjefen. Folk er i gang tidlig og sent for å få varene ut, og samtidig gjøre plass til alle de nye varene som ankommer senere. Som for eksempel alle de spennende produktene vi får se på CES-messen.

Og det er ikke bare inne på lageret at alt må være presist og følge forskriftene. Også transporten videre ut til butikkene krever nøyaktighet, og det finnes mange triks for å gjøre det mest mulig effektivt, som å for eksempel stable alle skjermer og TVer på høyre siden av lastebilene, slik at de ikke velter når bilene kjører i rundkjøringer - trykket blir nemlig så høyt at vekta forskyves.

Automatisert fremtid

Denne runddansen innebærer at rundt 200 mennesker jobber på det godt sikrede anlegget. Og sikkerheten er virkelig i fokus, med flere sikkerhetssoner og avanserte løsninger for adgangskontroll. Foreløpig er mesteparten av lastingen manuell, noe som betyr at 60 gaffeltrucker er i sving i varehuset, og at pallene strekker seg ti meter i været.

Expert har imidlertid planer om å oppgradere systemene til å bli mer automatiserte.

– På sikt skal vi investere i et nytt robotsystem som skal sørge for at det aller meste går automatisk fra start til slutt, avslører lagersjefen.

Uten all denne kompliserte logistikken ville det nok vært vanskelig å levere varer i tide til julerushet. En ting er det imidlertid ikke tvil om, og det er at Expert har mer enn nok kapasitet til å håndtere alle godbitene som dukker opp under CES-messen, og slippes i butikkene i etterkant.

Til toppen