(Bilde: Kaonos, Shutterstock)

Nå tester Japan 4K-TV,  som første i verden

Får snart 9 ganger så bra bilde som deg.

I Norge har det akkurat blitt vanlig med HD-kanaler, men fullverdig HD-oppløsning får du ikke ofte. For eksempel er TV-sendingene til statskanalen NRK produsert i 1080i, men de blir nedskalert til 720p innen de når TV-en din.

Men om du er fornøyd med HD-bildet på TV-en din, finnes det alltid en japaner som er mer fornøyd. I Japan har de i dag nemlig startet den testen av TV-sendinger i 4K UHD-oppløsning, melder BBC.

Japan i forkant 

TV-bildet blir da hele ni ganger så detaljert som det vi nordmenn ser i dag. Japanerne skal i første omgang foreta prøvesendinger, som skal bevise at det er mulig å overføre TV-bilder i denne imponerende oppløsningen via Internett senere.

TV-sendinger i vanlig HD-kvalitet tar stor plass på overføringslinjene de transporteres på, og med 4K UHD mangedobler dette seg. Kapasitetsbegrensninger på overføringslinjene har til nå vært en hard nøtt å knekke for TV-produsentene, men nå har det kommet en løsning.

Først i verden med ny kodek

For å takle det enorme behovet for båndbredde har japenerne, som første i verden, tatt i bruk den nylig godkjente kodeken H.265 HEVC. Dette er en ny standard for komprimering av video, og ble introdusert nettopp for å takle 4K-oppløsning og strømming av video over Internett.

Komprimering gjør det mulig å redusere størrelsen på TV-sendingene, i dette tilfellet er det snakk om en halvering, uten at det går stort ut over kvaliteten på bildet. I stedet for å sende data som beskriver hvert eneste bildepunkt i hver eneste bildeoppdatering, kan man med en kodek strippe vekk overflødig informasjon før det sendes. Når sendingen blir motatt kan bildet rekonstrueres med perfekt resultat.

Japan ønsker å rulle ut 4K UHD-sendingene i tide til neste års fotball-VM. Klarer de det blir de først i verden, og får sansynligvis en del nye fotballfans også. Om du er misunnelig kan du trøste deg med at den skyhøye oppløsningen er rimelig bortkastet om du har en vanlig stue, og en TV på under 80 tommer.

Som om ikke 4K-oppløsning allerede i år var bra nok, satser Japan på 8K UHD »

(Kilder: BBC)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen