(Bilde: YouTube/Tracking Point)

Nå tester amerikanerne ut Linux-geværene

Militæret skal se om smartsiktene gjør soldatene mer effektive.

Det amerikanske militæret har nå begynt testingen av de smarte Linux-riflene, som skal hjelpe soldatene å treffe mål på opptil 1100 meter. 

Selskapet bak de smarte geværsiktene, Tracking Point, bekreftet allerede i januar at de hadde solgt seks eksemplarer til det amerikanske militæret, men nå bekrefter også militæret at de har begynt testingen av det nye utstyret, melder Cnet.

Gjør arbeidet for deg

Når du tar en titt inn i siktet på geværet, får du se et såkalt heads-up display (HUD) à la cockpiten på et jagerfly, som kjører på det frie operativsystemet Linux.

Ved hjelp av dette grensesnittet kan du først markere et mål ved å trykke på en knapp ved avtrekkeren. Målet blir deretter markert med siktets innebygde laser.

Deretter regner maskineriet ut avstand, temperatur, luftfuktighet, slitasjen på løpet og en hel haug med andre faktorer. Via siktet får du til slutt informasjon om hvor et eventuelt skudd vil ende opp under de nåværende forholdene.

Slik peiler du deg inn på et angitt mål.
Slik peiler du deg inn på et angitt mål.Foto: TrackingPoint

Skytemekanismen skiller seg også ut fra et vanlig våpen. Våpenet vil nemlig ikke fyre av før du plasserer siktet over markeringslaseren. Så fort disse to stemmer overens, fyker kula av sted.

Dette fjerner mye av problematikken rundt bevegelse på geværet når du presser inn avtrekkeren, og skal øke presisjonen betydelig. Du kan også velge å avbryte både skudd og markør med det avanserte systemet.

Vil vurdere effektiviteten

Det amerikanske militæret har nå begynt testingen av de avanserte siktene for å se om de kan fungere for soldater uten i felten. Slike evalueringer av nytt utstyr tar ofte veldig lang tid ifølge nettstedet Cnet, og det vil kunne ta lang tid før Tracking Points sikter vil finne veien til slagmarken. 

Skulle du forøvrig være interessert i et lignende system til jaktrifla di, må du være forberedt på å punge ut med mye penger. Prisen starter på 140 000 norske kroner, og det er kun for siktet. Tracking Point hjalp militæret i USA til å kalibrere siktene med deres XM2010-rifler, men om de vil gjøre det samme for norske jegere er nok ikke like sikkert. 

Her er et "dummere" våpen:
Se, de tester et 3D-printet gevær »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen