Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere

Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere

Først ut er House of Cards.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de store festbremsene for den nye 4K UHD-oppløsningen har vært mangelen på innhold, og dette er Netflix i ferd med å rette på. Strømmingstjenesten har lenge lovet at de skal sende innhold med den høye oppløsningen, og nå har de endelig startet – dog i et noe begrenset omfang. 

Vi har blant annet vært i kontakt med Samsung Norge, som forteller at Netflix-appen i deres nyeste 4K-TV-er nå vil strømme Netflix-serier i 4K. I tillegg melder blant annet The Verge at 4K-sendingene nå er igang på den andre siden av Atlanteren.

At Netflix skulle komme med serier i denne oppløsningen er noe de har snakket om lenge, og tilbake i januar fikk vi slått an en prat med selskapets tekniske produktdirektør, Neil Hunt. Under CES-messen passet mange av de store TV-aktørene på å nevne at de hadde et samarbeid med Netflix om 4K-innhold, nettopp fordi Netflix er en av de første som kan tilby en god dose innhold av denne typen.

Det første som er på plass denne gangen er serien House of Cards, men også andre serier i fremtiden vil filmes og ferdigstilles i den høye oppløsningen. Norge er med blant landene som får tilbudet først, mye takket være den høye Netflix-penetrasjonen vi har her til lands.

Krever ny TV

Dessverre er det en del forutsetninger for å kunne nyte 4K-innholdet hjemme i stuen. For det første trenger du en TV eller en projektor som støtter H.265/HEVC-kodeken, noe de første modellene som kom på markedet ikke gjør. Det er forøvrig kun via Netflix-appen i TV-er, og ikke via nettleseren på PC-en din, at du nå får servert 4K.

Hoppet du på 4K UHD-bølgen med en gang den kom risikerer du å bli sittende med svarteper. Dette gjelder i utgangspunktet alle TV-ene i første generasjon, da de bare støtter forgjengeren H.264. At de første 4K-TV-ene manglet denne kritiske standarden er hovedårsaken til at vi aldri valgte å anbefale noen av modellene vi testet.

Likevel vil de som valgte Samsungs F9005 kunne kjøpe et nytt Evolution Kit, Samsungs oppgraderingspakke for TV-ene sine, som da blant annet gir deg støtte for HEVC. Kjøpte du førstegenerasjons-TV fra en av de andre står du enn så lenge alene og uten Netflix i 4K.

I tillegg kreves en god nettlinje. Netflix oppgir at de vil trenge en båndbredde på 15,6 Mbit/s, hvilket tilsvarer omtrent den gjennomsnittlige norske nettlinjen. Går du under dette vil du forsatt få innhold levert, men det kvaliteten blir nedskalert og du risikerer også å miste selve 4K-signalet.

Netflix har fortalt oss mye om hvordan 4K-satsningen blir i Norge:
Høyere oppløsning er ikke det eneste vi har i vente »

(Kilde: The Verge, Samsung)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen