Nå stiger minneprisene

Nå stiger minneprisene

Uro etter konkursbegjæring av stor DRAM-produsent.

Smartere telefoner, nettbrett og spillkonsoller har tatt over en del av jobben til den typiske PC-en. Dette har ført til at oss vanlige databrukere har blitt velsignet med overproduksjon av minnemoduler, som igjen har betydd synkende minnepriser.

Men nå ser det ut til at kurven er i ferd med å snu.

Sist vi meldte om høyere priser var det vann på ville veier som hadde skylden. Denne gangen er det litt mer komplisert.

Stor DRAM-produsent konkurs

I forrige måned begjærte Elpida, verdens tredje største DRAM-produsent, seg selv konkurs.

Spørsmålet nå er hva som skjer med Elpidas produksjonskapasitet fremover. Hvis den forsvinner helt, er det ikke sikkert at de andre produsentene klarer – eller for den saks skyld ønsker – å holde tritt med etterspørselen.

For faktum er jo at minne per i dag er veldig rimelig, noe som gjør det vanskelig å tjene penger på det. Elpidas konkurs er ett eksempel på det, mens OCZs beslutning om å forlate DRAM-markedet i fjor er ett annet.

Utnytter uroen

Derfor utnytter nå de andre DRAM-produsentene uroen rundt Elpida-situasjonen til å forsøke få opp prisene. For deres kunder har jo i likhet med deg og meg vært vant til jevn tilgang på stadig billigere minne, og har derfor ikke hatt interesse av å binde opp kapital i et stort lager av minnemoduler.

Dette har ført til at DRAMeXchange kan melde om at prisene har økt med over fem prosent i løpet av mars måned. Trenden er dessuten økende, noe som har fått DigiTimes til å spå mellom fem og ti prosents stigning i mars.

Prisutviklingen siste året på Corsair Vengeance DDR3-1600 8 GB. Er det virkelig nå det snur?
Prisutviklingen siste året på Corsair Vengeance DDR3-1600 8 GB. Er det virkelig nå det snur?

Det interessante er at prisene har steget mindre enn først forventet. Dette fordi kundene til DRAM-produsentene har kjøpt inn noe mindre minne enn normalt – nettopp fordi de ikke er enige i økningen av prisen. Etterspørselen har jo ikke blitt større.

Kan fortsette

På grunn av usikkerheten rundt Elpidas kapasitet, og etterslepet som kommer av at det blir kjøpt inn mindre DRAM enn forventet i mars, kan bety at prisøkningen også fortsetter neste måned.

Videre skal vi huske på at PC-plattformen står foran flere store lanseringer i år, der folk kan tenkes å oppgradere eller kjøpe nye maskiner. Før sommeren slipper Intel sine nye "Ivy Bridge"-prosessorer, grafikkprodusenten Nvidia kommer snart med nye kort, og mot slutten av året venter vi at Windows 8 havner i butikkhyllene.

Nå er som nevnt minne såpass rimelig at vi uansett ikke havner på fattigkassa om prisen skulle øke med noen ekstra prosent. Men skulle du uansett sitte der med planer om å handle inn ny RAM i nærmeste framtid, er det kanskje like greit å gjøre det nå.

Sjekk også: Minneprisene i prisguiden.

Kilde: MaximumPC

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen