Nå slår Google ned på skjult graving etter kryptovaluta på PC-en din
(Foto: Colourbox/30625992)

Nå slår Google ned på skjult graving etter kryptovaluta på PC-en din

Går etter lugubre utvidelser til Chrome.

Et kjipt fenomen som har fulgt med kryptovalutaenes inntog er den skjulte gravingen etter valutaene som skjer gjennom skjult «kapring» av PC-en til intetanende brukere. Dette fenomenet vil Google nå slå et slag for å bli kvitt, melder selskapet på Chrome-bloggen.

Det nye tiltaket består i å rett og slett bannlyse alle utvidelser til Googles Chrome-nettleser som graver etter kryptovaluta.

Hittil har Google tillatt å tilby Chrome-utvidelser som graver etter digitale valuta på den betingelsen at gravingen er det eneste formålet med utvidelsen – og at brukerne gjøres utvetydig klar over hva utvidelsen faktisk gjør på maskinen din.

Dette skal ifølge Google være et reellt, ferskt eksempel på hvor mye ressurser gravingen tar opp på en PC. Foto: Google

Følger ikke reglene

Ifølge selskapet er det imidlertid svært få utvidelser på Chrome-butikken som følger disse retningslinjene. Faktisk er det hele 90 prosent av utvidelser med grave-funksjonalitet som ikke retter seg etter Googles regler, og på bakgrunn av dette har de nå sett seg nødt til å bannlyse samtlige utvidelser med slik funksjonalitet.

Utvidelser som allerede tilbys via Chrome Web Store vil bli fjernet innen juni måned i år, og fra nå av vil altså ingen nye bli lagt til.

Google sier at de har registrert en kraftig økning i antallet utvidelser som utgir seg for å ha nyttige funksjoner, men som skjuler grave-skript som kjører i bakgrunnen uten brukernes tillatelse. Som søkegiganten peker på kan slike skript konsumere store prosessor-ressurser og påvirke både ytelse og strømforbruk i vesentlig grad.

Uvelkommen kryptovalutagraving kommer i mange former. Tidligere har vi blant annet skrevet om torrentklienter som har kommet med slik funksjonalitet, og i tillegg har også The Pirate Bay begynt å benytte brukeres PC-er til graving for å tjene ekstra penger.

Nå finnes det egne PC-pakker designet for kryptovalutagraving: De tilbys blant annet av norske Komplett »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen