Klarer du å lese teksten uten fasiten?
Teknofil
Klarer du å lese teksten uten fasiten? (Bilde: Montasje: Daniel Britton/Teknofil.no)

Nå skjønner du hvor kjipt det er å ha dysleksi

Denne fonten gir et riktigere bilde av hvordan det føles.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dysleksi er en form for lese- og skrivevansker, knyttet til svikt i det fonologiske systemet, som rammer mange mennesker i forskjellig grad. Tilstanden gjør det vanskelig å tolke skrift om til muntlig språk, og motsatt. Dysleksi har ingenting med intelligens å gjøre, men mange dyslektikere har opplevd stigmatisering på skolen på grunn av lesevanskene.

For oss som ikke har dysleksi, kan det være vanskelig å forstå hvordan det føles. Vi har tidligere sett eksempler hvor teksten har hoppet rundt på siden, eller hvor noe av teksten er strøket ut:

En slik tekst illustrerer ikke hvor vanskelig det kan være for en dyslektiker å tyde ordene.
Flere har forsøkt å illustrere hvordan det oppleves for dyslektikere å lese en tekst. Foto: readregular.com

Dette gir imidlertid ikke et riktig bilde av hvordan det egentlig er, skal vi tro den grafiske designeren Daniel Britton, som nylig ble uteksaminert fra London School of Communications. Slike tekster er angivelig relativt lett å dechiffrere for folk som ikke har dysleksi. Han lagde derfor sin egen font som gir en bedre demonstrasjon av problemet, skriver Daily Mail.

Gjenskaper dysleksi-opplevelsen

Britton ble selv diagnostisert med dysleksi som 18-åring, og han fikk beskjed om at han leste på nivå med 11-åringer. Han hevder at han kan se hver bokstav i en tekst uten at de hopper rundt eller noe slik, men at hjernen av en eller annen grunn ikke klarer å prosessere informasjonen på riktig måte. Og han tror det er tilfellet for mange andre dyslektikere også.

Brittons font for ikke-dyslektikere.
Brittons font for ikke-dyslektikere i rødt. Foto: danielbritton.info

I fonten han har laget, har han brukt den velkjente Helvetica-fonten som mal. Deretter har han fjernet 40 prosent av skriftlinjene i hver bokstav. Dette gjør angivelig at lesehastigheten for en person uten lesevansker reduseres til omtrent det samme som en med dysleksi.

– Jeg ville få ikke-dyslektikere til å forstå hvordan det føles å lese hvis man har dysleksi, og gjenskape frustrasjonen og pinligheten man opplever bare ved å lese en vanlig tekst. Dette er ikke det samme som det en dyslektiker ser, men det gjenskaper opplevelsen, sier Britton til Daily Mail.

Den grafiske designeren har som følge av avgangsprosjektet sitt fått jobb i det britiske parlamentet. Der skal han jobbe med en komité som skal øke bevissthet rundt lese- og skrivevansker i Storbritannia.

Dysleksi rammer én av ti

Dysleksi i en eller annen grad rammer angivelig minst 10 prosent av en befolkning, eller rundt 700 millioner mennesker på verdensbasis, ifølge Dyslexia International.

Elon Musk og Richard Branson, samt vår egen statsminister Erna Solberg, er blant mange kjente personer som har fortalt at de har dysleksi.

For mer informasjon om dysleksi, og hvilke hjelpemidler som er tilgjengelig, besøk nettsidene til Dysleksiforbundet.

«This typography is not designed to recreate what it would be like to read if you were dyslexic, it is designed to simulate the feeling of reading with dyslexia by slowing the reading time of the viewer down to a speed of which someone who has dyslexia would read.».
«This typography is not designed to recreate what it would be like to read to read if you were dyslexic, it is designed to simulate the feeling of reading with dyslexia by slowing the reading time of the viewer down to a speed of which someone who has dyslexia would read.». Foto: danielbritton.info

Ren tekst er lettere å lese
Sjekk tipset som gjør nettsiden fri for bilder »

(Kilder: Daily Mail, Danielbritton.infoDyslexia InternationalDysleksiforbundet)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen