Nå skal Wikipedia holdes mer ansvarlige for innholdet
(Bilde: Dusit/Shutterstock.com)

Nå skal Wikipedia holdes mer ansvarlige for innholdet

Tysk rett har kommet med oppsiktsvekkende dom.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nettstedet Wikipedia er med sine mange millioner artikler en meget nyttig informasjonsressurs og også et av verdens aller best besøkte Internett-sider.

Som kjent kan hvem som helst i utgangspunktet skrive og redigere artiklene på Wikipedia, noe som både kan være en styrke, men også en svakhet siden det kan utnyttes av folk med ulike agendaer til å spre usannheter og beskyldninger.

Må ta mer ansvar

Som nettstedet PC World rapporterer skjedde dette nettopp på den tyske versjonen av Wikipedia, og som et resultat slo en tysk rett nylig fast at det populære nettstedet faktisk har et ansvar for innholdet.

Bakgrunnen er at en innehaver av en lokal TV-stasjon oppdaget at en Wikipedia-artikkel om ham inneholdt svært grove og feilaktige beskyldinger, blant annet at han hadde gjort Hitler-hilsen på TV og at han trakasserte og hjernevasket sine ansatte.

På grunn av dette klagde mannen artikkelen inn for retten, som deretter bestemte at de falske påstandene måtte slettes. I tillegg til dette avgjorde retten imidlertid også at Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, heretter har en plikt til å sjekke artikler dersom det foreligger klager og eventuelt fjerne deler som inneholder faktafeil.

Trenger ikke forhåndssjekke

Hittil har slike prosesser som kjent blitt avgjort på bakgrunn av diskusjoner blant Wikipedia-brukerne, men denne dommen betyr altså at nettstedet selv har et overordnet ansvar.

Wikimedia trenger ifølge dommen visstnok ikke å sjekke artiklene på forhånd, kun dersom det kommer reaksjoner fra brukerne i etterkant av publiseringen. Akkurat hvordan dette skal foregå er imidlertid noe uvisst, da dommen ikke inneholdt noen retningslinjer eller kriterier som opplysningene skal sjekkes mot.

Dersom du er stødig i tysk kan hele dommen leses her.

I april nådde Wikipedia en milepæl:
Se hvor mange som bruker nettstedet »

(Kilde: PC World)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen