Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Denys Prykhodov/Shutterstock.com)

Nå skal Twitter læres opp til å forstå sarkasme

Den populære tjenesten får «veldig nyttig» funksjon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kunstige intelligensen teste stadig ut på nye områder, til og med innen noe så vrient og subjektivt som humor. Sarkasme må nok også sies å være vanskelig for datamaskiner å gjenkjenne, men nettopp dette skal forskere prøve ut – på Twitter av alle steder.

Nettstedet Engadget melder nemlig at forskere er i ferd med å trene opp et datasystem til å identifisere sarkastiske meldinger på den populære mikrobloggtjenesten.

Avansert algoritme

Arbeidet utføres av forskere ved Carnegie Mellon University. Systemet skal basere seg på en relativt avansert algoritme som henter inn en mengde informasjon i et forsøk på skille «ærlige» meldinger fra dem som er ironisk og sarkastisk ment.

I tillegg til å analysere selve teksten i meldingene, tar systemet også hensyn til brukerens profil, historikk og informasjon om følgerne av brukeren på Twitter for å danne seg en større kontekst. I forskningsdokumentet skriver utviklerne at sarkasme for eksempel er mest vanlig blant folk som kjenner hverandre ganske godt.

Systemet skal visstnok fungere ganske bra. Ifølge forskerne skal algoritmen ha vært i stand til å identifisere sarkasme med opptil 85 prosents presisjon. Ved å kun analysere selve tekstinnholdet var tallet på 75 prosent, så forskerne fant det altså nødvendig å også analyser andre faktorer.

Bedre overvåkning?

Det store spørsmålet er selvsagt hva som er nytteverdien i dette arbeidet. Forskerne indikerer imidlertid i forskningsdokumentet at arbeidet kan bidra til mer presis forståelse av hvilke intensjoner brukerne uttrykker i kommunikasjonen sin, ved å skille de useriøse meldingene fra de seriøse.

Dette ser igjen ut til å antyde en mulig anvendelse innen overvåkning, og som Engadget rapporterte i fjor har det amerikanske etterretningbyrået Secret Service tidligere tatt til orde for nettopp en «sarkasme-detektor» hos Twitter. 

Datamaskiner er ikke like gode til å skrive humor: Slik gikk det da en datamaskin skulle skrive en Friends-episode »

(Via Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen