Falcon Heavy er klar til testing.
Falcon Heavy er klar til testing. (SpaceX/Twitter)

Oppdatert: Se video fra testen av Falcon Heavy

Oppdatert 25. januar: De har nå testet raketten, og i en melding på Twitter skriver Elon Musk at de vil prøve å skyte opp raketten om cirka en uke. Se video nederst i saken. 

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har i lang tid jobbet med et nytt, digert rakettsystem kalt Falcon Heavy, som vi omsider nylig fikk se noen bilder av. Nylig så vi også en dronevideo av raketten i utskytningsklar posisjon, og nå har vi kommet enda et steg videre.

Ifølge avisen Florida Today, som blant annet dekker aktiviteten ved NASAs base i Cape Canaveral, skal SpaceX teste Falcon Heavy-raketten «ikke tidligere» enn klokken halv fire på ettermiddagen lokal tid, som vil si halv ti på kvelden norsk tid.

Testingen har allerede blitt utsatt et antall ganger, og heller ikke dette tidspunktet bør nok regnes som spikret. Om det ikke skjer denne gangen vil det imidlertid trolig ikke være lenge til. Selve utskytningen er ventet å finne sted senere denne måneden.

27 Merlin-motorer

Slik skal det se ut når Falcon Heavy skytes ut. Akkurat når dette skjer er ennå uvisst, men det er trolig ikke lenge til. Bilde: SpaceX

Det dreier seg altså kun om en statisk testing av rakettmotorene i denne omgang, og ikke et utskytning. Det som skal testes er nærmere bestemt de 27 såkalte Merlin-motorene som er fordelt på de tre motorsystemene som utgjør Falcon Heavy-rakettens første trinn.

Til sammen leverer disse motorene over fem millioner pund med skyvekraft ved havnivå, som tilsvarer over 2200 tonn. Dette tilsvarer ifølge SpaceX den samlede skyvekraften til 18 Jumbojetfly av typen Boeing 747.

Det gjør Falcon Heavy til den klart kraftigste raketten i drift i dag. NASA-raketten Saturn V – som ble brukt under det amerikanske Apollo-programmet – var kraftigere med sine over 3000 tonn med skyvekraft, men den tok av for siste gang i 1973. NASAs kommende rakettsystem SLS skal på sin side levere hele 4000 tonn med skyvekraft, men dette systemet er ennå et stykke unna å være ferdigstilt.

Sjekk dronevideoen av det digre rakettsystemet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen