Slik ser det ut når vanndråper ligger på den «superhydrofobiske» overflaten.
Slik ser det ut når vanndråper ligger på den «superhydrofobiske» overflaten. (Bilde: ORNL)

Nå skal Samsung gjøre mobilskjermene ekstremt vannavstøtende

Mobilgiganten har sikret seg avansert teknologi som avstøter både vann og fettmerker.

Mange mobiler er som kjent vanntette, men nå skal Samsung utstyre mobilene sine med noe som vil skille dem fra rivalene når det gjelder vannsikring. Selskapet har nemlig skaffet seg en uhyre effektiv teknologi for å holde mobilene tørre, melder PhoneArena.

Samsung har lisensiert en patent på en ny type «superhydrofobisk» teknologi som gjør overflater, for eksempel på mobil- eller nettbrettskjermer, ekstremt vannavstøtende.

Får vann til å «sprette» bort

Teknologien er utviklet av Oak Ridge National Laboratory, og tar form som en tynn, gjennomsiktig film med særegne, strukturelle egenskaper. Den tynne filmen består ifølge forskerne av et lag spesialbehandlet, porøst glass med en spesiell, tredimensjonal nanostruktur som minner om koraller.

Dråpene simpelthen «spretter» bort når de lander på overflaten, som det her vises en prototype av.
Dråpene simpelthen «spretter» bort når de lander på overflaten, som det her vises en prototype av. Foto: ORNL/YouTube

Denne filmen har den egenskapen at vann simpelthen «spretter» av overflaten. I tillegg til vann vil overflaten også effektivt forhindre fettmerker fra fingrene, støv og lysrefleksjon på skjermen. Teknologien ser med andre ord ut til å slå flere viktige fluer i én smekk, dersom den faktisk er så effektiv som forskerne skal ha det til.

Flere bruksområder

Løsningen er ikke bare anvendelig innen forbrukerelektronikk, men kan ifølge utviklerne også benyttes innen for eksempel solcellepaneler, linser, detektorer, vinduer og en rekke andre produktsegmenter.

Teknologien er imidlertid først og fremst tiltenkt mobil- og nettbrettskjermer, og formodentlig er det disse produktsegmentene Samsung har i tankene for den nye teknologien. Akkurat når vi får se de nye skjermene i aksjon er fremdeles høyst uvisst. Les mer hos Oak Ridge National Laboratory, og se video under.

Samsung har problemer med flere andre produkttyper for tiden: I USA har flere av selskapets vaskemaskiner «eksplodert» »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen