(Bilde: Kamenetskiy Konstantin/Shutterstock.com)

Nå skal Rolls-Royce ta i bruk 3D-skrivere – til fly

Vil bruke dem til å skrive ut flymotor-deler.

Det er riktignok mye rart man kan lage med en 3D-skriver hjemme, men enn så lenge er det nok den industrielle 3D-skrivingen som åpner for de mest spennende mulighetene.

Det amerikanske romfartsselskapet NASA har brukt teknologien til å skrive ut rakettdeler, og selskapet planlegger også å skrive ut digre objekter i rommet.

Flymotorer neste

Nå melder avisen Financial Times, via nettstedet Pocket-Lint, at den kjente luksusbilprodusenten Rolls Royce også har kastet seg på karusellen.

Det er imidlertid ikke de eksklusive bilene selskapet nå skal kjøre ut med 3D-skrivere, men derimot deler til flymotorer. I tillegg til biler har Rolls Royce nemlig drevet med flymotorproduksjon siden første verdenskrig, og tar nå altså produksjonsteknikken til det neste nivået.

Ifølge selskapet gjør 3D-skriving det mulig å lage deler med langt lavere vekt enn tidligere, i tillegg til at prosessen både blir raskere og mye mer fleksibel.

Krever høy presisjon

Etter alt å dømme skal Rolls Royce bruke den samme teknikken som NASA har benyttet, altså sammensmelting av metallpulver ved hjelp av en laser. Delene det dreier seg om er i første omgang ulike typer metallfester og drivstoffdyser.

Siden produksjon av flymotordeler setter svært høye krav til presisjon, vil denne nye anvendelsen antakelig presse frem bedre 3D-skrivingsteknologi, noe som igjen kan få konsekvenser for andre industrier.

For øyeblikket befinner delene seg kun på teststadiet, og Rolls Royce planlegger å bruke delene i flymotorer først om noen år.

Nå har man også 3D-skrevet en pistol av metall:
Den er av høy kvalitet og fungerer glimrende »

(Kilde: Financial Times, Pocket-Lint)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen