Disse kom på markedet for 30 år siden. Den dag i dag sendes disketter med pasientopplysninger i post og med drosje fra norske sykehus. (Bilde: iStock, 12833697)

Nå skal norske sykehus slutte å bruke disse

Politikerne prøver for andre gang på to år.

To år etter at daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ifølge NRK (via IDG) lovet å bli kvitt diskettveldet på sykehusene, lever diskettene videre i beste velgående. Nå har hennes arvtager, Jonas Gahr Støre, presentert likelydende løfter overfor NRK.

De 50 millionene som Strøm-Erichsen i 2011 bevilget til å modernisere kommunikasjonen i helsesektoren får dermed følge av ytterligere 70 millioner kroner, som Støre presenterer i årets reviderte statsbudsjett.

– Skal ta i bruk teknologi

– Bevilgningsforslaget gjelder sykehus. Midlene er bevilget for å styrke arbeidet med IT i sykehusene, og for å få fortgang i arbeidet med å ta i bruk teknologi og å avvikle papirbaserte løsninger, formidler Helse- og omsorgsdepartementet, ved Kaja Rynning Moen, til Hardware.no.

Allerede i 2009 skrev Hardware.no om at flere legekontorer hadde problemer med å lese pasientinformasjon, ettersom nyere PC-er mangler diskettstasjon. Siden den gang har altså lite skjedd, men dette skal de nye bevilgningene gjøre noe med.

– Det er et generelt mål at alle sykehus skal kunne sende og motta elektroniske meldinger direkte fra system til system i løpet av 2014, med automatisk preutfylling og automatisk innlasting av data fra meldingen til rett sted i journalen, heter det videre.

Dette skal pengene brukes til:

Dette de konkrete målene for dagens ekstrabevilgning på 70 millioner kroner:

  • Lage standard for elektronisk henvisning mellom sykehus. Teste at dette virker. Implementere den elektroniske meldingen i systemene og ta meldingen i bruk.
  • Lage standard for elektronisk henvisning med vedlegg, som bilder. Teste, implementere og ta i bruk dette.
  • Implementere løsning for automatisk oppdatering av adresseregister.
  • Implementere og ta i bruk meldinger knyttet til samhandling med fastleger og pleie- og omsorgssektoren.
  • Starte planlegging av dialogmeldinger mellom sykehus og andre, blant annet en løsning for å sende elektronisk post til innbyggerne med sikker digital postkasse.

Opp til den enkelte virksomhet

– Mange sykehus kan sende røntgenbilder over nett til andre sykehus, men overføring av bilder/røntgen fra sykehus og laboratorier på diskett og DVD forekommer i dag. Det er et mål at sykehus skal ha mulighet til å motta dette elektronisk, skriver Rynning Moen.

Talspersonen påpeker også at det er mulig å sende fastlegelister elektronisk i dag, men at det er få virksomheter som har tatt løsningen i bruk.

Hun opplyser at det er den enkelte virksomhet som selv har ansvar for å implementere dette, og at det er satt i gang en tilskuddsordning for å få fortgang i dette som en del av det ordinære arbeidet i år.

Skulle aldri bli kvitt diskettveldet

Som nevnt hørte vi imidlertid løfter om å få diskettene ut av sykehusene allerede for to år siden, og den gang fulgte det også flere titalls millioner kroner med løftene. Dette har også Nard Schreurs, prosjektleder hos IKT-Norge, bitt seg merke i.

 – Hva som har skjedd med de første 50 millionene er uvisst, siden det nå trengs enda flere penger for å få det til, sier Schreurs til Hardware.no.

Departementets forklaring er imidlertid at det aldri ble bevilget penger til å kvitte seg med diskettveldet likevel. Istedet gikk pengene til et forprosjekt kalt Kjernejournal, til å etablere den nasjonale helseportalen Helsenorge.no, og til noe de kaller meldingsløft.

Nard Schreurs i IKT-Norge mener det er gledelig at disketten skal vekk, men tror fokuset kan ligge feil sted.
Nard Schreurs i IKT-Norge er redd diskettfjerning kan bli et hvileskjær for helsemyndighetene.Foto: IKT-Norge

Dessuten gikk 19 millioner til Norsk Helsenett SF, for etablering og videreutvikling av sikkert nett og økt informasjonssikkerhet. Et annet punkt på listen er standardisering, opprettelse av standarder, og oppstart av arbeid med standarder.

Mye er allerede elektronisk

Denne gang er det imidlertid mer håndfaste mål på plass enn sist gang enkelte medier forhåndserklærte at diskettenes dager på sykehus var talte. Schreurs påpeker imidlertid at løftene om at kommunikasjon skal foregå elektronisk til en viss grad allerede er oppfylt.

– De sier kommunikasjonen skal bli elektronisk, men både disketten og faxen er elektroniske. Det er viktig at vi vet hva vi snakker om, og det viktigste er rask, god og sikker kommunikasjon, mener han.

– Jeg er litt redd for at vi nå bare kvitter oss med diskettene, og så puster ut og sier «puh, nå har vi kommet langt». Det er viktig at vi får på plass infrastruktur for å sikre god kommunikasjon i helsevesenet, sier Schreurs.

– Mest opptatt av å fjerne dem før valget

Schreurs er dessuten ikke overbevist om at det er situasjonen i helsevesenet som ligger bak utspillene om at diskettenes dager omsider går mot slutten. Han påpeker at vi befinner oss i et valgår, og at dette kan være vel så viktig for helseministeren.

– Arbeiderpartiet har vært i regjering i åtte år, og de kunne dermed ha blitt kvitt disse diskettene for lenge siden dersom de hadde ønsket det. Nå virker det mer som de er opptatt av å fjerne dem før valget enn å sikre god kommunikasjon, mener han.

Noen ildsjeler har kjempet lenge for modernisering av sykehusene:
Han revolusjonerer norsk helsevesen med teknologi »

(Kilder: NRK, IDG)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen