Laster du ned ulovlig, kan sjansen bli langt større for at du blir tatt.
Laster du ned ulovlig, kan sjansen bli langt større for at du blir tatt. (Bilde: Hardware.no)

Nå skal norske nettpirater tas

Det endelige forslaget til ny piratlov er lagt frem.

Som Hardware.no kunne melde i forrige uke, ville kulturdepartementet denne uken legge frem et forslag til endring av åndsverkloven. Klokken 12. i dag la kulturminister Hadia Tajik frem forslaget for Stortinget.

– Forslaget gir rettighetshaverne bedre verktøy for å håndheve opphavsretten på internett. Samtidig ivaretar forslaget andre tungtveiende hensyn som håndhevingen berører, slik som personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet, sier kulturminister Hadia Tajik.

Kulturminister Hadia Tajik.
Kulturminister Hadia Tajik.Foto: Ilja C. Hendel

IP-samling uten konsesjon

Hvis Stortinget godkjenner regjeringens forslag, vil rettighetshavere få mulighet til å registrere IP-adresser som er benyttet til opphavsrettskrenkelser. Slik skal de kunne føre bevis for at rettighetene deres er krenket.

Rettighetshaverne vil ikke behøve å hente inn konsesjon fra Datatilsynet for å foreta slik registrering. Istedet plikter de å melde fra når de går i gang med innsankingen, og Datatilsynet vil få anledning til å kontrollere overvåkingen.

Under høringen var dette et punkt som en rekke organisasjoner var sterkt kritiske til, men synspunktene til interesseorganisasjonene for blant annet film- og musikkbransjen veide altså tyngst for departementet. Forslaget om å opprette en varselbrevordning, som foreningen Norwegian UNIX User Group omtalte som «trusselbrev», blir det imidlertid ikke noe av i denne omgang.

Fra tvistelov til åndsverklov

I tillegg vil rettighetshavere kunne gå til domstolene for å få utlevert informasjon om hvem som står bak et internettabonnement som kan knyttes til IP-adresser de har registrert.

Høyesterett har fastslått at rettighetshavere kan få utlevert slike opplysninger etter reglene i tvisteloven, og kulturdepartementet kaller den nye åndsverkloven en klargjøring av denne adgangen. I en pressemelding sier de at terskelen for utlevering av slike opplysninger ikke senkes.

– Nå må loven tilpasses den digitale utviklingen, også når det gjelder håndheving av rettigheter. Det gjør vi med de nye forslagene, sier kulturminister Hadia Tajik til NRK.

Les også: 20-åring avslørt for fildeling  »

Åpner for blokkering

Med den nye loven kan nettsider som The Pirate Bay blokkeres.
Med den nye loven kan nettsider som The Pirate Bay blokkeres.

Den tredje hoveddelen av lovforslaget går ut på at domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder hvor opphavsrett krenkes i grove tilfeller. Kulturdepartementet sier at terskelen for slik blokkering vil være svært høy, og både internetttilbydere og det aktuelle nettstedet skal få anledning til å uttale seg om saken.

I en pressemelding uthever departementet at det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten. Dersom disse vilkårene er oppfylt, skal domstolen foreta en bred interesseavveining for å vurdere om pålegg om slik blokkering bør gis.

Les også: Dette synes partiene om piratloven »

Offentlig sensur

Domstolen skal her veie de berørte interessene mot hverandre, og det skal tas hensyn til informasjons- og ytringsfriheten. Det understrekes også at man skal vise stor varsomhet ved pålegg om blokkering, og dette våpenet skal forbeholdes de mest alvorlige tilfellene.

– Samlet sett ivaretar regjeringens forslag en god balanse mellom behovet for å beskytte dem som skaper, og hensynene til personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet, sier kulturministeren.

En rekke interesseorganisasjoner stiller seg imidlertid svært skeptiske også til blokkerings-delen av lovforslaget. IKT-Norge uttrykte sine motforestillinger i sitt høringssvar, og mener blokkering av nettsiden minner om offentlig sensur.

– Det er noen år siden myndighetene sluttet å sensurere film ved å klippe bort scener de ikke likte. Nå får vi antakelig en slik ordning på nettet, sier direktør for internett og nye medier i IKT-Norge Torgeir Waterhouse til NRK.

Hardware.no følger saken.

Les også: Dette er utkastet til Norges nye piratlov »

(Kilde: Pressemelding, nrk.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen