Snart skal forhåpentligvis den gule planeten utforskes grundigere.
Snart skal forhåpentligvis den gule planeten utforskes grundigere. (Bilde: Vadim Sadovski/Shutterstock.com)

Venus' overflate er på 460 grader celsius, men NASA vil lande der likevel

Samarbeider med Russland for å lande på den glohete planeten.

Vi hører mye om NASAs pågående planer for fremtidige Mars-prosjekter, men mindre kjent er det kanskje at det amerikanske romfartsbyrået også har planer om lande fartøy på en annet planet som faktisk ligger enda nærmere Jorden, nemlig Venus.

Som nettstedet Spaceflight Now meldte for litt siden har NASA nemlig gjenopptatt samtaler med Russland om et samarbeid som innebærer å sende en romsonde til Venus i den hensikt å lande på overflaten.

460 grader på overflaten

Opplysningene kom frem under et møte i regi av «Venus Exploration Analysis Group», en dedikert forskningsgruppe som NASA nedsatte i 2005 for å utarbeide strategier for utforskning av Venus.

Det amerikansk-russiske samarbeidet går ut på at NASA skal bistå i Russlands såkalte «Venera-D»-program, som går ut på å skyte opp en russisk sonde til Venus innen år 2024. En av oppgavene til denne sonden skal bli å kartlegge overflaten til planeten for å finne egnede landingssteder for et fremtidig bakkefartøy. 

I Sovjet-tiden ble det sendt opp flere landingsfartøy til Venus som lyktes med å lande på overflaten, men som ikke varte mer enn maksimalt én time på grunn av de ekstreme forholdene på planeten. Overflaten på Venus holder nemlig en temperatur på cirka 460 grader, og planeten har 92 ganger høyere atmosfærisk trykk enn på Jorden.

Skal vare i flere timer

Målet er at landingsfartøyet som planlegges i Venera-programmet skal holde ut vesentlig lenger på overflaten, opptil flere timer, og i løpet av denne tiden er det meningen at fartøyet skal observere atmosfæren, samle inn visuell og geologisk informasjon fra overflaten og søke etter vulkanisk aktivitet.

Utover dette foreligger det ennå ikke så mange detaljer om planene, og nøyaktig hva som blir NASAs rolle i det hele. På nåværende tidspunkt skal det kun være snakk om en slags utredelse av hvor gjennomførbart prosjektet i det hele tatt er, og på bakgrunn av denne utredelsen skal det så tas stilling til hvorvidt planene skal videreføres.

Samtalene mellom NASA og Russland startet for øvrig allerede for flere år siden, men ble lagt på is av ulike politiske årsaker. Mer informasjon om Venera-D-samarbeidet kan du finne på NASAs hjemmesider.

NASA har som kjent også store planer om å reise til Mars: Slik skal de gjøre det (Ekstra) »

(Via Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen