Slik ser NASA for seg at Space Launch System-raketten på 70 tonn vil se ut.  Det vil være den kraftigste raketten noensinne bygd for lange reiser i verdensrommet.
Teknofil
Slik ser NASA for seg at Space Launch System-raketten på 70 tonn vil se ut. Det vil være den kraftigste raketten noensinne bygd for lange reiser i verdensrommet. (Bilde: NASA)

Nå skal NASA bygge tidenes kraftigste rakett

Vil sende mennesker til Mars.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den amerikanske romfartsbauten NASA kunngjorde i dag at de har gitt grønt lys til prosjektet Space Launch System. Dette vil være den kraftigste raketten noen sinne laget, skriver de selv i en pressemelding.

Det endelige målet skal være å sende mennesker til Mars innen 2030 i et Orion-romskip.

Raketten de vil lage klassifiseres som en utforskningsromfartøy (exploration class vehicle), og er mange hakk tøffere enn fartøyene som sendes opp til romstasjonen ISS. Sist gang et slikt prosjekt ble påbegynt av NASA var i begynnelsen av 80-tallet, da de jobbet med  «Space Shuttle»-programmet. 

Testene begynner i 2018

Den første oppskytningen vil skje i november 2018, i form av en ubemannet testtur. Prislappen er satt til 7 milliarder dollar, eller drøyt 43 milliarder kroner. 

- Vår nasjon er iferd med å starte en ambisiøs reise for å utforske verdensrommet, og vi skylder skattebetalerne å gjøre det riktig. Etter nøye gjennomgang forplikter vi oss til både et budsjett og oppskytningsdato som setter oss på sporet til å få mennesker på mars i 2030-årene, uttalte NASA-toppen Robert Lightfoot i en pressemelding.

Det privateide romfartsselskapet SpaceX har problemer: 
Her eksploderer SpaceX-raketten rett etter avgang »

(Kilde: NASA via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen