Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Gencho Petkov/Shutterstock.com)

Nå skal kinoene begynne å vise filmer med laser

Skal gi langt bedre bildekvalitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samtidig med at de stadige forbedringene innen lyd- og bildekvaliteten gjør hjemmekinoopplevelsen bedre, skjer det det også saker og ting innen vanlig kinoteknologi. I en pressemelding kunngjør selskapet IMAX at de nå lanserer en ny fremvisningsteknologi som skal gjøre kinobildene vesentlig bedre.

IMAX, som er best kjent for det store kinoformatet ved samme navn, skal nemlig nå ta i bruk sitt nye projektorsystem basert på laserteknologi. Løsningen blir vist frem på verdenspremieren av den nye actionfilmen «Furious 7» på IMAX-kinoen Chinese Theatre i Los Angeles.

Skal by på mye bedre bilde

Den laserbaserte projeksjonsløsningen har vært under utvikling en god stund, og en rekke kinoer verden rundt har jobbet med å implementere teknologien. IMAX selv beskriver laserløsningen som et «kvantesprang» fremover innen kinoteknologi, som visstnok skal ta både skarphet, lysstyrke, kontrast og fargegjengivelse til et nytt nivå.

IMAX-kinoene har ennå ikke kommet til Norge, men de er på vei.
IMAX-kinoene har ennå ikke kommet til Norge, men de er på vei. Foto: IMAX

Vanlige, digitale projektorer fungerer i korte trekk ved at de sender et kraftig, hvitt lys gjennom en spesiell prisme som splitter lyset inn i de tre primærfargene rødt, gult og blått. Disse fargene ledes så gjennom en linse på projiseres på lerretet i mange ulike kombinasjoner og intensiteter ved hjelp av små, individuelle speil.

Denne løsningen innebærer at de ulike delene rundt prismet varmes og avkjøres slik at komponentene utvider seg og trekker seg sammen i løpet av filmen, noe som gjør at det oppstår subtile forstyrrelser i bildet og dårligere farger og kontrast.

Vesentlig høyere kontrast

Som blant andre nettstedet Gizmodo forklarer skiller laserløsningen skiller seg fra de vanlige, digitale projektorer på den måten at de benytter tre separate lasere med primærfarene, i stedet for å bruke en prisme for å splitte lyset opp. Dette gjør at fargene kan projiseres på lerretet langt mer presist og uten elementer som forringer bildekvaliteten.

I et tidligere intervju med nettstedet Slashfilm forklarte teknologisjefen  for IMAX, Brian J. Bonnick, at løsningen blant annet gir et kontrastforhold på minst 6000:1. Til sammenligning gir vanlige, digitale projektorer et kontrastforhold på rundt 4000:1, ifølge Bonnick.

Det er uvisst når nordmenn får glede av teknologien. IMAX-kinoene har ennå til gode å komme til Norge, men som Filmweb kunne melde i februar i år planlegges det et nytt, stort kinosenter i Oslo som vil få en IMAX-sal med Nordens største kinobilde. Hittil finnes det cirka 800 IMAX-kinoer i verden fordelt på over 50 land.

IMAX har nå fått en konkurrent: «Dolby Cinema» er nå i ferd med å slå rot i Europa »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen