Nå skal IBM skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien
(Bilde: sspopov/Shutterstock.com)

Nå skal IBM skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien

Investerer 18 milliarder kroner for å komme ned på 7 nanometer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Prosessorteknologien handler som kjent om å presse stadig flere transistorer inn på det samme området, noe som stiller høye krav til produksjonsteknologien, som må forholde seg til stadig mindre størrelser.

Den gjeldende produksjonsprosessen ligger på 22 nanometer når det gjelder hovedprosessorer og 28 nanometer for grafikkprosessorer. Sistvente har støtt på problemer med å krympe teknologien videre, mens Intel omsider har gitt 14 nanometersarkitekturen Broadwell et lanseringsvindu etter flere forsinkelser.

I kulissene sitter imidlertid en annen IT-gigant, IBM, og pusler med betraktelig større ambisjoner. Som nettstedet Extremetech melder har selskapet nå lempet formidable 3 milliarder dollar, rundt 18 milliarder kroner, inn i forskning som skal fremskynde realiseringen av 7-nanometers produksjonprosess basert på silisiumsløsningen.

Vil gjøre teknologien økonomisk gangbar

Hovedutfordringen med å få produksjonsprosessen ned på dette nivået er ikke nødvendigvis de rent teknologiske hindringene, men snarere hvorvidt det er økonomisk gangbart, og det skal være nettopp dette problemet IBM først og fremst vil ta tak i.

Mye av pengene skal dermed brukes til å utvikle metoder og verktøy som gjør 7 nanometers produksjonsprosess kostnadseffektiv nok til at industrien kan satse på denne teknologien.

Dermed trosser altså IBM spådommen til Intels tidligere sjefsarkitekt Bob Colwell, som i fjor uttalte at kostnadene knyttet til fremstilling av 7 nanometersbrikker og mindre antakelig vil bli for høye til at det kan forsvare store investeringer.

Satser også tungt på silisium-arvtakere

IBM skal imidlertid ikke bruke hele den nye gigantinvesteringen på å presse silisiumteknologien mot yttergrensen. En betydelig andel skal også gå til forskning og utvikling på andre teknologiske områder, slik som de potensielle arvtakerne til silisium.

Selskapet var for eksempel blant de aller første som begynte å forske på det mye omtalte «superstoffet» grafén i 2011, et materiale de senere har gjort store fremskritt med.

I tillegg forsker IBM også aktivt på teknologier basert på nanorør, som kan komme så tidlig som 2020, og har også stått for et stort gjennombrudd innen noe som kalles fotoelektriske brikker. Sistvente kan produseres med dagens produksjonsutstyr og er potensielt tusen ganger raskere enn dagens brikker.

Grafén kan være nærmere enn du tror: Forskere har gjort stoffet langt enklere å fremstille »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen